Open menu

zoete aardappelfriet met sumak thbOnze redacteur Eelco kan erg lekker koken, wat te volgen is op het forum. Ik verbaas me regelmatig over zijn creativiteit in de keuken, en de combinaties die hij maakt. Dat dat wat hij maakt ook nog erg lekker en verrassend is, heb ik al een paar keer mogen beleven. Ik heb me laten inspireren door zijn manier van koken en ben mijn zoete aardappelfrieten te lijf gegaan met sumak, heb mijn roergebakken flower sprouts (bloemenspruiten) met wortel en paprika op zijn Eelco’s afgeblust met citroensap, en verder op smaak gebracht met nootmuskaat.

Om een idee te krijgen waar ik het over heb, een paar voorbeelden uit de forumdraad 'Wat eten we vandaag?'. Eelco bereidt zijn spruitjes op een wel heel verrassende manier, door deze te roerbakken met pastinaak, waspeen en kikkererwten met knoflook en een pepertje, welke hij dan afblust met citroensap, honing en tijm. Erbij serveert hij dan gebakken aardperen met nootmuskaat en paprikapoeder. Daarbij komt aan tafel dan nog harde Italiaanse kaas. En neem nou zijn rode kool, die hij spannend kruidt met zwarte kardemom, kruidnagel, piment, karwijzaad, jeneverbes en anijszaad, en goede balsamico. Kort voor het serveren voegt hij er dan nog een handjevol aalbessen aan toe. Hoe verzin je het!

Nieuwsgierig geworden naar de smaakcombinatie van zoete aardappels met sumak, die hij onlangs op het forum postte, ben ik mijn zoete aardappelfrieten ermee te lijf gegaan. Ik heb mijn roergebakken flower sprouts (bloemenspruiten) met wortel en paprika op zijn Eelco’s afgeblust met citroensap, en verder op smaak gebracht met zout en nootmuskaat, wat inderdaad een verrassend lekkere smaak aan het geheel geeft. Erbij maakte ik vegetarische balletjes van onder andere champignons, walnoten, verse salie en in de oven gedroogde linzen, dit overigens geheel volgens eigen recept.  Een heerlijk fris kruidensausje maakte het helemaal af.

Laat je niet afschrikken door de vele stappen in dit recept, de afzonderlijke gerechten zijn echt heel eenvoudig te maken. Het is de combinatie die dit gerecht zo bijzonder maakt. Op zijn Eelco's dus, met een behoorlijk vleugje van Hedwig.

Voor 2 personen

gehaktballetjesvegetarische balletjes:
400 g linzen met een bite (blik, AH)
2 el olijfolie
250 g kastanjechampignons
1 sjalot
1 teen knoflook
8 grote salieblaadjes
zout en peper
75 g walnoten
1 eidooier
3 el olijfolie
zout en peper
2 el bloem
verder: 1 vel bakpapier

zoete aardappelfriet:
750 g zoete aardappels
1 teen knoflook
2 kleine el sumak
snufje zout
2 el olijfolie
verder: 1 vel bakpapier

kruidensausje:
5 el Griekse yoghurt (2% vet)
1 el mayonaise
1 teen knoflook
1 flinke hand verse peterselie zonder steeltjes
peper en zout

roergebakken groenten:
3 el olijfolie
1 teen knoflook
4 lente-uitjes
200 g flower sprouts (bloemenspruiten, AH) of gewone paarse spruiten
1 wortel van 200 gram
1 gele paprika
1 rode paprika
sap van 1/4 citroen
flinke snuf verse nootmuskaat

Vegetarische balletjes (voorbereiding):

  • Laat de linzen uitlekken in een zeef en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Droog ze zo een kwartier op 160 graden in het midden van de oven.
  • Snij intussen het sjalotje fijn snipperen en de kastanjechampignons in plakjes.
  • Fruit de sjalot in een anti-aanbakpan en pers er de knoflook boven uit. Voeg er na twee minuten de champignonplakjes aan toe en bak twee minuten op hoog vuur. Hak de salie fijn en doe er bij. Bak nog een minuut mee en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe het gebakken champignon-mengsel in een keukenmachine samen met de gedroogde linzen, de walnoten en de eidooier, en hak fijn.
  • Lepel het gehakt in een kom en roer er twee lepels bloem door tot een stevige substantie, doe er nog een lepel bloem bij wanneer je het niet stevig genoeg vindt.
  • Laat opstijven in de koelkast. Draai er een half uur later 16 balletjes van. Ga dan verder met onderstaande handelingen.

Zoete-aardappelfriet:

  • Verhit de oven voor op 200 graden.
  • Schil de zoete aardappels en snij ze eerst in schijven en daarna in grove repen. Doe ze over in een kom en hussel ze samen met de sumak. Daarna met de knoflook, wat zout en de olijfolie.
  • Verdeel de frieten regelmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het achtergebleven sumak-mengsel over de frieten en plaats de plaat 35 minuten in een oven van 200 graden, waarvan de laatste 5 minuten op 225 graden.

Terwijl de zoete-aardappelfriet in de oven staat, kun je het kruidensausje maken:

  • Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise, hak de peterselie fijn en voeg erbij. Hier pers je het teentje knoflook bovenuit. Breng het sausje op smaak met zout en peper.

Groenteschotel:

  • Snij van de onderkant van de spruitjes een stukje af en snij de paprika’s in stukken, schil de wortel en snij ook deze overdwars twee keer door en snij in stukken. Snij ook de lente-uitjes in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een anti-aanbakpan en bak de spruitjes samen met alle andere groenten tegelijk in de olie. Roerbak het geheel op hoog vuur en pers er de knoflook bovenuit. Blijf tien minuten bakken terwijl je roert, gaat het te hard dan zet je het vuur wat zachter.
  • Blus het geheel af met het citroensap, en rasp er wat verse nootmuskaat over. Breng verder op smaak met zout.

Gehaktballetjes:

  • Terwijl je de groentenschotel maakt, kun je de gehaktballetjes bakken. Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de gehaktballetjes al omschuddend bruin in zo’n tien minuten.

Serveer deze balletjes met de kruidensaus, de zoete aardappelfriet met sumak, de groenteschotel en de kruidensaus.

zoete aardappelfriet met sumak

De gehaktballetjes smaken overigens ook heerlijk als lunch op een tijgerbolletje met wat met olijfolie en balsamico aangemaakte sla en de kruidensaus

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama