Open menu

raapstelenpasta asperge ei thbWaar jullie ook zitten, opgesloten in huis of - voor een beetje licht, en een beetje zon - lekker op het balkon, of toch ergens op veilige afstand in een park, lente is het overal. En dat mag ondanks alles gevierd worden. Als we de lente buiten niet helemaal kunnen vieren zoals we zouden willen, dan serveren we hem toch lekker binnen?! Dat kan uitbundig en veilig, gewoon door de smaken van het voorjaar in huis te halen en op tafel te zetten. Daarom hier uit Maison Mari drie lenterecepten, de grazige wei met dartele lammetjes verzin je er vanzelf bij.

Craquelé-harissa-ei

Liefst een dag, tot 3 dagen, van tevoren beginnen.

per persoon:
1 ei

4 el* harissa

1 eetl komijnzaad

1 eetl korianderzaad

5 dl** water

5 dl** wortel- of bietensap


* Voor een liter kookvocht klopt die hoeveelheid harissa echt. Het nat mag oneetbaar scherp zijn;
 de smaak trekt alleen in de buitenkant van het
 ei, waardoor het geheel nét funky wordt.

** Meet af hoeveel vocht u nodig hebt om uw eierpannetje te vullen, en pas de hoeveelheid vocht (en dus harissa) daarop aan. Het gaat erom dat het gelijke delen water en wortel- of bietensap zijn. Alleen sap kan ook, maar omdat u er daarna waarschijnlijk niets meer mee doet, is dat een beetje zonde.

  • Zet alles samen op en breng langzaam aan de kook, draai het vuur laag en schep na 3 minuten de eieren uit het vocht. Rol ze met vlakke hand onder enige druk (niet veel, het ei is nog lang niet stevig) over het aanrecht zodat de schaal rondom craqueleert (barstjes vertoont).
  • Doe de eieren terug in het vocht en laat ze nog 
6 minuten zachtjes koken. Als u niet vies bent van een donker randje rond de eidooier mogen ze natuurlijk ook langer blijven koken, maar in combinatie met de raapstelenstamp is het wel aardig als de eidooier nog wat smeuïgheid heeft.

  • Draai het vuur uit en laat de eieren - in de schaal - tot gebruik in het vocht staan. Hoe langer ze staan, hoe mooier de kleur.

Houdbaarheid: 3 dagen zeker, maar voor een warm ei is natuurlijk wel wat te zeggen.

Geroosterde groene asperges

30 minuten, of langer, marineren

per persoon:
stukje knoflook, heel fijn gehakt
mespuntje komijnpoeder

paar druppels citroensap

3 groene asperges
neutrale olie

  • Roer knoflook en komijn los met citroensap, voeg olie toe en klop tot het een kruidig mengseltje is. Maak af met peper & zout. Doe in een platte schaal en rol de asperges erdoor. Laat 30 minuten of langer staan.
  • Verhit een zware grillpan en geef daarin de asperges rondom een grillstreepje. Ik vind ze lekker zodra ze heet zijn, maar als u ze wat gaarder wenst, legt u er steeds als u er een hebt omgedraaid een deksel (of stukje aluminiumfolie) over, zodat ze daaronder verder kunnen garen.


Houdbaarheid: 3 dagen, dat geldt dan vooral voor de gemarineerde asperges. Grillen zou ik liever à la minute doen; door opwarmen is de kans groot dat ze net te gaar worden.

Raapstelenpasta

voor vier personen:
1 bio-citroen

360 à 400 g (verse) dunne penne
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
2 bossen raapsteel, heel fijn gesneden
olijfolie

  • Rasp de citroen en doe het raspsel in een zeefje. Hang dat in het vergiet waar straks de pasta in wordt afgegoten. Zet een grote kom onder het vergiet.
  • Kook de penne beetgaar. Giet het pastawater af over de citroenrasp. Haal het zeefje uit het vergiet en giet dan de pasta zelf af. Schud goed droog.

  • Zet de pan terug op het vuur, laat even drogen, en verwarm er een scheutje olie in. Voeg de knoflook en na een halve minuut de citroenrasp toe. Meng goed door elkaar en voeg na weer een halve minuut de pasta toe. Leg de helft van de raapstelen erop, meng goed door elkaar, voeg eventueel nog een scheutje olie toe.
  • Draai het vuur uit en meng dan de rest van de raapstelen erdoor. Maak op smaak met peper & zout.

Variatie
: voor een zachtere smaak kunnen er 5 flinke eetle-pels crème fraîche aan de eerste lading raapstelen worden toegevoegd.

Afmaken

Pel de harissa-eieren en halveer ze. Schep de raapstelenpasta in hoge hoopjes op het midden van de borden. En leg de 3 asperges schuin over elkaar op de berg. Schik er twee helften ei tussen, waarvan eentje met de bolle kant naar boven.

raapstelenpasta asperge ei

Mari, gastredacteur, weet alles over groenten. Ze is kok, verbouwt al jaren haar eigen groente, schrijft kookboeken - o.a. de Groentebijbel, én is eigenaresse van le Jardin des Etoiles in de Picardie. Op Facebook en Instagram post Mari regelmatig recepten en kookfilmpjes, ze is daar vindbaar als: _mari_maris

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama