Open menu

groenten mari maris introVorige week gaf Meta vijf sterren aan het kookboek Groenten van Mari Maris, een uitgebreide encyclopedie van wat je allemaal met groenten kan doen. Zij raadde aan om gewoon een groente te kiezen en daar wat lekkers bij uit te zoeken. Aan haar vriend was de eer om een recept uit te zoeken en hij koos dit smakelijke ovengerecht met bloemkool als basis.

2 uien, in smalle partjes
1 à 2 tl gerookt pimentón
300 g linzen, groene of zwarte, of allebei
4 takjes (citroen)tijm, gerist en gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el sud ’n sol-tomaatjes, in reepjes
2 el groene olijven zonder pit
2 el kappertjes
2 à 3 stengels bleekselderij, in plakjes van 4 mm
1 bloemkool, inclusief steel, in behapbare stukjes
ca. 6 dl kruidenbouillon
ca. 100 g jonge geitenkaas
50 g provolone, geraspt
4 handen gemengde sla
(cider)azijn
(gerookt) grof zeezout
olijfolie

  • Fruit in een ruime pan met zware bodem de ui in met een beetje olijfolie op middelhoog vuur. Voeg als hij glazig is pimentón toe, laat in een minuutje het aroma loskomen, voeg dan de linzen, tijm, knoflook, sud ’n sol, olijven, kappertjes en groenten toe, maar houd een handje bloemkool en een kwart van de tijm apart. Schep goed om.
  • Schenk er na 1 minuut groentebouillon bij tot alles net onderstaat. Draai het vuur lager en laat zachtjes pruttelen, schep af en toe los vanaf de bodem en voeg nog 1 à 2 keer extra bouillon toe. Laat in zo’n 30 minuten gaar pruttelen. Steeds roeren is niet nodig, af en toe goed los houden van de bodem en het vocht in de gaten houden is genoeg.
  • Schep de stoof in een ruime ovenschaal, of individuele schaaltjes, verkruimel er geitenkaas over en bestrooi met provolone. Gratineer onder de grill of in een oven van 200 °C.
  • Maak intussen in een kom de sla aan met een beetje olijfolie, azijn en zeezout. Serveer op slabordjes naast de bloemkool.

Variaties:

  • Vervang de kruiden door een currymengsel, of een niet te zuinige hoeveelheid komijn, za’atar of ras el hanout.
  • Voeg tegelijk met de linzen 3 (blik)tomaten in brunoise toe; die maken het geheel net iets zoeter. Door het vrijkomende tomatenvocht zult u net iéts minder bouillon nodig hebben.

Houdbaarheid: 3 dagen.

bloemkool mari maris groente

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama