Open menu

aardappelkndel kleinGnocchi kent iedereen vast wel. Hun Oostenrijkse broertje, de aardappelknödel, is veel minder bekend en die is ook heel lekker. De bereidingswijze is iets anders en daarnaast is hij een stuk groter dan een Italiaanse gnoccho. Daarom vinden we het tijd om ook eens een recept voor aardappelknödel te geven. Hierbij geven we een romige saus met champignons en tuinkruiden. Het resultaat is simpel, maar toch ook een beetje feestelijk. Je kunt het bijvoorbeeld serveren als avondmaaltijd met daarbij een kleine salade, maar ook als onderdeel van het paasdiner. Als kruiden gebruiken we hier peterselie en bieslook. Voeg gerust nog andere kruiden toe.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

Voor de aardappelknödel

600 g bloemige aardappels
35 g griesmeel
120 g bloem
25 g boter
1 eierdooier
zout
peper

Voor de champignon-kruidensaus

500 g kastanjechampignons
30 g boter
30 g bloem
1 ui
1 flinke teen knoflook
2,5 dl melk
1 dl room
truffelpoeder (optioneel)
1 el fijngehakte peterselie
1 el fijngehakte bieslook
peper en zout
(olijf)olie om te bakken

  • Kook de ongeschilde aardappels gaar. Schil ze daarna wanneer ze nog warm zijn en pureer ze goed: er mogen geen brokjes meer in zitten. Meng de warme aardappelpuree in een kom met het griesmiel, de bloem, een snuf zout en wat versgemalen peper. Voeg er daarna de boter in stukjes toe en ook de eierdooier. Kneed alles tot een homogeen deeg die aanvoelt als een stevige puree. Laat even rusten.
  • Intussen maken we de saus. Snij de champignons in plakjes en bak in een pan op hoog vuur gaar in wat olie. Kruid af met peper en zout. Zet opzij.
  • Smelt de boter in een sauspan. Hak de ui. Hak, pers of rasp de teen koflook ook fijn. Bak de ui en de knoflook glazig in de boter. Voeg nu de bloem toe en bak deze gedurende 2 minuten al roerend mee. Giet er nu, al roerend met een garde, beetje bij beetje de melk bij. Doe er daarna al roerend de room bij een laat een minuut of 2 zachtjes koken. Voeg er de champignons bij. Het is niet erg wanneer er een beetje vocht bij de champignons zit, dit geef extra smaak - zolang het maar niet teveel is. Kruid af met peper en zout en voeg de fijngehakte peterselie en bieslook bij. Laat de saus voor het serveren nog even doorwarmen zonder ze aan de kook te brengen.
  • Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg een snuf zout toe. Maak balletjes ter grootte van een fikse bitterbal van het aardappeldeeg. Kook de knödel in 15 minuten gaar in zacht kokend water - hoog vuur gaan de balletjes niet overleven. Roer in het begin een paar keer om kleven te vermijden. 
  • Haal de knödel met een schuimspaan uit het water. Laat ze even uitlekken en seveer ze dan op een bord met de champignonsaus.

Smakelijk!

aardappelkndel


Meer variaties op gnocchi!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama