Open menu

zoete aardappel zuurkool thbHet is Koningsdag en het is wellicht wat cliché, maar na alle oranjebitter en oranjetompoucen is een oranje diner eigenlijk toch een heel leuke afsluiter van de dag. Wij hebben daarom een koninklijk recept voor jullie vandaag, namelijk zoete aardappel uit de oven, gevuld met zuurkool. Ik ben dol op zuurkool: in een stamppot, in een ovenschotel, of zoals in dit recept, gecombineerd met zoete aardappel. Zuurkool kan altijd! Het is bovendien goedkoop én lang houdbaar. Maar vooral heel lekker.

Voor 2 grote of 3 iets minder grote eters

1 zoete aardappel per persoon (kies het formaat van jouw voorkeur)
1 verpakking (ca. 500 g) houdbare zuurkool
gerookt paprikapoeder (minstens 1 tl, maar ik heb er 3 genomen)
½ verpakking (ca. 200 g) tofu, uitgelekt
bakje (200 g) vegan zure room (of crème fraiche)
1 paprika (een oranje is natuurlijk leuk in het thema, maar een andere kleur is ook prima)
½ bakje (125 g) champignons
olie of margarine om te bakken
snufje piment (optioneel)
witte peper

  • Was de zoete aardappelen, leg ze in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in de oven en zet de oven aan op 180°C (voorverwarmen mag, maar is niet per se nodig). Heb je een stoomoven? Voeg dan een beetje stoom toe tijdens de bereiding (optioneel).
  • De bereidingstijd is afhankelijk van het type oven en de dikte van je aardappelen. Ik heb mijn aardappelen ongeveer 50 minuten in de oven laten garen. Prik bij twijfel tussendoor met een satehprikker in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn.

We gaan intussen de vulling maken. Een oranjebittertje erbij tijdens het koken mag best op deze feestelijke dag.

  • Laat de zuurkool uitlekken in een zeef.
  • Neem een grote koekenpan of braadpan en voeg een scheut olie of margarine toe. Breek de tofu in brokjes en doe ze in de pan.
  • Snijd de champignons en paprika in blokjes en voeg ze toe aan de pan. Bak dit ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de uitgelekte zuurkool toe aan de pan en kruid dit vervolgens met gerookt paprikapoeder, een sufje piment en wat witte peper.
  • Bak het geheel nog ongeveer 10 minuten.
  • Wanneer de aardappelen gaar zijn, haal je ze uit de oven en snijd je ze - net niet helemaal - in de lengte in. Vul de aardappelen, net zoals je met een broodje zou doen, met het zuurkoolmengsel en top af met een lepel vegan zure room.

Ook lekker met vegan spekjes. Eet smakelijk!


zoete aardappel zuurkool

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama