Open menu

Wat eet je als de lente is begonnen, maar het nog niet zo warm is dat je alleen maar pastasalade, couscous en koude soepen wilt eten? Het oud-Hollandse gerecht blote billen in het gras! Dit gerecht met spannende naam is helemaal niet moeilijk om te maken, maar wel heel lekker en eens een keer wat anders.

Blote billen in het gras bestaat uit een lichte stamppot van snijbonen (het gras) en witte bonen (de billen).
Hele generaties zijn opgegroeid met door de groenteboer ragfijn gesneden snijbonen die door ouderwetse moeders tot moes gekookt werden. Jammer van deze knapperige groente en niet doen dus. Gewoon de bonen in drie of vier stukken snijden. Duur zijn ze sinds de euro wel geworden. In mijn herinnering at ik in mijn studententijd minstens eenmaal per week snijbonen, maar nu zijn ze vaak onbetaalbaar. In de lente gaat het wel met de prijzen en daarom is het nu een goed moment voor blote billen in het gras.

Je kunt kleine witte bonen uit pot nemen, maar wij kochten reuzebonen. Die staan dus voor wat grotere billen, maar de billen zijn de laatste decennia ook groter geworden dus dat geeft niks.

Aan het gerecht moet ook iets rokerigs worden toegevoegd, maar omdat wij in de lente niet zo op vegetarische rookworst zitten te wachten voegen we rookkaas toe. Dat wil zeggen, we wilden rookkaas toevoegen, maar omdat we nog veel Hollandse geitenkaas hadden liggen pasten we de volgende truc toe: de geitenkaas bestrooien met een theelepel pimenton. Pimenton is gerookt Spaans paprikapoeder en te krijgen in delicatessenzaken. Niet oud-Hollands, maar wel een leuke Spaanse twist.

 

Blote billen in het gras voor 2 personen

600 g aardappels, geschild en in stukken
400 g snijbonen, in grove stukken
100 g witte of reuze bonen
+/- 75 ml melk
75 g rookkaas, of Hollandse geitenkaas met pimenton bestrooid, in stukjes
zout, peper

  • Kook in een grote pan de aardappels gaar en kook in een andere pan de snijbonen gaar.
  • Giet allebei af en doe beide in de aardappelpan. Voeg de melk en kaas en naar smaak peper en zout toe en stamp fijn. De snijbonen worden niet moes, maar dat geeft niet.
  • Proef of er nog zout of peper bij moet. Schep de puree op twee borden, en verdeel de witte bonen over de puree, zo dat ze een beetje in de puree worden gestoken.
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama