Open menu

altVolgens vader en zoon Strawbridge van het gisteren besproken boek 'Overleven op je eigen km2' is dit het beste brood om te roosteren ooit. Dat wilde ik uitproberen. En het klopt, het is een heerlijk recept. Je kunt naar hartenlust variëren met kruiden, noten en zaden.

Ik gebruikte de helft van alle ingrediënten en dat werkt prima, hoewel er bij mij wel wat meer bloem in moest gedurende het kneedproces. Ik gebruikte '00' bloem uit Italië, dus geen 'harde bloem'. Dat werkte ook uitstekend. En ik had geen bakspray maar vette alles gewoon in met olijfolie.

De Strawbridges passen bij het kneden van deeg de zogenaamde 'vensterglastest' toe: onderzoek of het deeg klaar is om te rijzen door een stukje op te rekken. Als het scheurt is het niet elastisch genoeg en moet je langer kneden. Als het rekt en een dunne doorschijnende laag vormt is het klaar.

alt

Ingrediënten
1 kg harde bloem (zie boven)
600 ml warm water
30 g verse gist
3 el olijf- of raapzaadolie
20 g zout
handvol gemengde kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm
bakspray (zie boven)
en ook een schaal
eventueel maanzaad of andere zaadjes

  1. Meng de ingrediënten, behalve het zout en de kruiden. Leg het deeg op een werkvlak, druk het plat, kneed het goed en druk het weer plat. Bestrooi het met zout.
  2. Hak de kruiden en strooi ze erover. Kneed het deeg nog tweemaal en doe steeds de vensterglastest (zie boven). Vouw het tot een kleiner, netter bolletje. Leg het op een ingevette schaal en besproei met olie (of vet in met je vingers met olie). Dek de schaal af met een warme vochtige theedoek of plastic folie. Laat rijzen. Bij mij stond het ongeveer twee uur, op een warme plek (waar het niet tocht!)
  3. Leg het deeg op een werkvlak en vorm bolletjes.
  4. Bestuif met bloem als je er geen zaden op wilt doen of bevochtig met water en bestrooi met zaden (ik gebruikte blauw maanzaad) en laat nog eens rijzen. Verwarm de oven op 200 graden. Bak 20 minuten in de oven.

De bolletjes zijn redelijk groot en die kun je als je wilt in boterhammen snijden en in het broodrooster of op de grilpan doen.

Eet smakelijk!

De recensie van het boek van de Strawbridges vind je hier.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama