Open menu

KanelbullarEen aantal jaar geleden zijn wij op vakantie geweest in Zweden. Daar hebben we nog altijd fijne en vooral zoete herinneringen aan. Zoete broodjes bakken, dat kunnen de Zweden wel. Onze favoriet zijn de kaneelbroodjes, die de Zweden kanelbullar noemen.

Ik heb na die vakantie nog vaak geprobeerd om ze zelf net zo lekker te maken als daar, maar met elk recept was wel iets 'mis'. Soms waren de broodjes te zoet, dan weer te droog en vaak mist er gewoon iets.

Uit alle recepten heb ik wel iets gehaald en zo is onderstaand recept ontstaan. Met in het deeg een beetje kardemom en een mengsel van tarwebloem en tarwemeel. Je kunt er zelfs voor kiezen om de broodjes veganistisch te maken door plantaardige margarine en sojamelk te gebruiken.

In Zweden eten ze de kanelbullar de hele dag door en zijn ze op elke hoek van de straat te koop. Zelf eet ik ze graag bij een kop koffie of thee, soms met een beetje glazuur erop. Ze zijn ook goed in te vriezen, maar eigenlijk halen ze de vriezer maar zelden...

Kanelbullar

recept voor ongeveer 15 stuks

Voor het deeg
1 zakje (7 gram) instantgist
300 g tarwebloem
125 g tarwemeel
1 tl zout
50 g suiker
kardemomzaadjes (uit 6 kardemompeulen, te koop in de toko)
50 g gesmolten margarine of boter
250 ml lauwwarme (soja)melk
1 tl vanille-extract

Voor de vulling
50 g zachte margarine of boter
50 g suiker
50 g bruine suiker
1 el kaneelpoeder
wat (soja)melk of een losgeklopt ei
1 el suiker

  • Doe de kardemomzaadjes met een beetje suiker in een vijzel en maak er een poeder van. (Natuurlijk mag je ook een kwart theelepel kardemompoeder gebruiken, maar zelf stampen is leuk en lekker.)
  • Doe de droge ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze door elkaar. Voeg de gesmolten margarine of boter, de lauwwarme (soja)melk en het vanille extract toe. Als je met de hand gaat kneden roer je de ingrediënten met je handen of een pollepel door elkaar. Dan bestrooi je het aanrecht met wat bloem en je kneedt net zolang tot het deeg nauwelijks nog plakt en mooi zacht is (ongeveer 5 minuten). Ik kneedde het deeg met de deeghaak van de keukenrobot, tot het deeg niet meer aan de wanden van de kom plakte.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom en dek af met wat huishoudfolie en/of een schone theedoek. Zet de kom op een warme plaats om te rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. Dit duurt in een gemiddelde huiskamer 1 tot 2 uur.
  • Leg het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en rol het met de deegroller uit tot een rechthoekige lap (ongeveer zo groot als een bakplaat). Besmeer de lap deeg met de zachte margarine of boter en bestrooi gelijkmatig met de suikers en de kaneel. Nu rol je het deeg op (begin met rollen aan de lange zijde) zo strak als je kunt.
  • Snijd de rol met je scherpste mes in plakjes van ongeveer 3 cm dik. Je kunt de rolletjes nu in muffinpapiertjes leggen of los op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat je dan voldoende ruimte tussen de kanelbullar laat, ze gaan nog verder rijzen.
  • Leg een schone theedoek over je kanelbullar en laat ze nog eens een uurtje rijzen (of wat langer als het fris is in huis).
  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Bestrijk de broodjes met de (soja)melk of het losgeklopte ei en strooi er wat suiker over.
  • Bak ze ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Probeer te wachten tot ze iets zijn afgekoeld...

Kanelbullar

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama