Open menu

bananenbroodjes thbBananen die bruin liggen te worden op de fruitschaal kent iedereen die wel eens bananen koopt. Deze bananen prak ik meestal fijn en vries ik in, om er later bananenbrood van te maken. Bananenbrood is een Amerikaanse cake, bedacht in de jaren dertig om overrijpe bananen van de ondergang te redden. Maar hoewel het bananenbrood heet, is het dus eigenlijk bananencake. Bananenbrood klinkt echter ook best goed, dus ging ik de keuken in om "echte" bananenbroodjes te maken


Deze broodjes komen uit de oven als een groot brood, zodat het mooi staat bij een buffet of high tea. Natuurlijk zijn er verschillende variaties mogelijk, bijvoorbeeld met chocolade. Je kunt het brood helemaal plantaardig maken, door bijvoorbeeld rijste- of sojamelk te gebruiken.

Bananenbroodjes

Ingrediënten
voor 10 broodjes

200 ml (plantaardige) melk
½ tl vanille-extract
50 ml olie
450 gram bloem
½ tl zout
een zakje gist van 7 gram
3 el suiker
2 (over)rijpe bananen
1 tl kaneel
50 g gehakte walnoten
50 g rozijnen
(eventueel 2 eetlepels poedersuiker, voor het glazuur)

 • Zorg ervoor dat je melk op kamertemperatuur is, eventueel door hem wat te verwarmen (in de magnetron kan dat heel gemakkelijk).
 • Meng in een kom de bloem, gist, zout en suiker door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de melk, olie en vanille.
 • Nu kun je ervoor kiezen om een keukenmachine met deeghaak het werk te laten doen, deze heeft er ongeveer 3 tot 4 minuten voor nodig om een mooi deeg te maken. Kneed je met de hand, roer dan goed tot het deeg zacht genoeg is om te gaan kneden. Leg je deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en kneed ongeveer 7 minuten tot het deeg niet meer plakt en mooi elastisch is.
 • Leg het deeg in een licht ingevette kom en laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen.
 • Prak ondertussen de bananen tot een fijne moes en laat de rozijnen wellen in een bakje met warm water.
 • Als het deeg ongeveer in volume is verdubbeld heeft het lang genoeg gerezen.
 • Leg het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 40 x 25 centimeter.
 • Besmeer de lap met de bananenmoes en bestrooi hem met de rozijnen, kaneel en gehakte walnoten. Rol de deeglap op langs de lange kant, probeer de vulling zoveel mogelijk in de deegrol te houden.
 • Snijd de deegrol in 10 gelijke plakken en plaats deze rechtop in een ingevette taartvorm. Houd wat ruimte tussen de deegrolletjes, ze rijzen nog verder en vormen dan samen een mooi rond brood.
 • Zet de taartvorm nog ongeveer 45 minuten afgedekt op een warme plaats om het deeg nog wat verder te laten rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood na de tweede rijs in ongeveer 25 minuten goudbruin.
 • Laat afkoelen in de vorm en versier eventueel met wat glazuur, gemaakt van de poedersuiker gemengd met een paar druppels water.

bananenbroodjes thb

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama