Open menu

CrumblePerenChoco256x192Vanaf de herfst zijn Hollandse peren in het seizoen. Een mooie fruitsoort mee te koken in de winter dus, zeker in gebak en desserts! Chocolade en peren doen het klassiek goed samen. Daarom maken we vandaag een ultiem dessert van zoete peren met krachtige chocolade.

Peren zijn er in meer soorten en maten dan we in Nederland gewoon zijn te telen en eten. Op grote schaal en intensief worden in Nederland de laagstam peersoorten Conference en Doyenne du Comice geteeld. Goede handperen, zo uit het vuistje te eten.  Maar er bestaan ook minder bekende hand- en stoofrassen met net een andere smaak, vorm en structuur dan we gewoon zijn, zoals President Loutreuil en Williams Duchess. Die worden in Nederland alleen op kleine schaal geteeld. Er zijn zelfs peren die vooral klein, zuur en hard zijn: in Normandië worden deze als ideaal gezien om een soort cider van te maken, Poiré genoemd.

Voor de fruitteelt zijn er voordelen: doordat de ene soort beter bestand is tegen de ene weersomstandigheid of ongedierte dan de andere, zal bij het telen van meerdere soorten altijd eerder een deel van de oogst slagen dan bij een monocultuur. Door natuurlijke selectie evolueren de bomen hun resistentie tegen ongunstige omstandigheden.

In de keuken is het goede van veel variatie aan rassen de smaak. Elke soort heeft haar specifieke smaak en structuur. Door langzame groei bij minder intensieve teelt, zit er vaak meer smaak aan het fruit. Ook de samenstelling van het fruit zal anders zijn: het gehalte aan suikers, water, vitamines. De ‘vergeten vruchten’ kun je vaak op boeren en/of biologische markten vinden.

Nu aan de slag in de keuken! Ga eens proeven welke peersoort of combinaties je het lekkerste vindt en gebruik die voor deze crumble.

Crumble met peren en chocolade

voor 4-6 personen

120 g bloem
50 g havervlokken
100 g boter + extra om in te vetten
100 g lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
klein handje rozijnen
4 niet té rijpe handperen ( kies een lekkere soort, of verschillende!)
100 g pure chocolade

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Meng de bloem, haver, boter, de 2 soorten suiker en zout en kneed tot een kruimelig deeg ontstaat. Roer op het laatst de rozijnen erdoor.
  • Schil de peren en snij ze in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Verdeel de helft over een ingevette ovenschaal.
  • Hak de chocolade in grove stukken en verdeel over de peren in de schaal, en bedek dat met de tweede helft van de peren.
  • Verdeel tenslotte het kruimeldeeg over de peren.
  • Zet in de oven gedurende 20 minuten of tot het deeg goudbruin is en de peren licht bubbelen.
  • Serveer warm, eventueel met geklopte room, vanille-ijs, of crème fraîche.

 


Meer winterse desserts!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama