Open menu

belgischecupcake2Op 21 juli viert België feest. Op deze dag in 1831 legde de eerste koning, Leopold I, de grondwettelijke eed af als koning. Vegatopia viert mee met feestelijke cupcakes die twee typisch Belgische smaken samenbrengen: chocolade en speculaas. De cakejes zijn eenvoudig te maken en lekker bij de koffie of om mee te nemen voor de picknick in het (Warande)park.

 

Voor 12 stuks

Voor het chocoladebeslag

65 g bloem
65 g suiker
65 g boter (op kamertemperatuur)
1 tl bakpoeder
2 tl cacaopoeder
1 ei (op kamertemperatuur)
1 el melk 

Voor het speculaasbeslag

65 g bloem
65 g bruine suiker
65 g boter (op kamertemperatuur)
1 tl bakpoeder
1 tl speculaaskruiden
1 ei (op kamertemperatuur)
1 el melk

Voor de afwerking

50 gr witte chocolade
20 g boter (op kamertemperatuur)
100 g poedersuiker
1 tl speculaaskruiden
2 el water
hagelslag (melk of puur)

Verder nodig

beslagkom
mixer
bakblik voor 12 cupcakes
12 papieren cupcakevormpjes 

 

  • Voor het chocoladebeslag: meng de bloem, het bakpoeder en de suiker in een kom en zeef er de cacaopoeder bij. Zo voorkom je klonters. Voeg de zachte boter en het ei bij de droge ingrediënten meng alles met de handmixer of keukenmachine tot een homogeen beslag. Meng er op het einde nog de melk bij. Zet dit beslag opzij. 
  • Voor het speculaasbeslag: meng de bloem, het bakpoeder, de bruine suiker en de speculaaskruiden in een kom. Voeg de zachte boter en het ei bij de droge ingrediënten meng alles met de handmixer of keukenmachine tot een homogeen beslag. Meng er op het einde nog de melk bij. 
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de papieren cupcakevormpjes in het bakblik. Schep eerst aan één kant van een cupcakevormpje het chocoladebeslag en dan aan de andere kant het speculaasbeslag. Bak de cakejes twintig minuten. Controleer met een houten prikker of ze gaar zijn. Haal ze uit de oven. Leg indien nodig een houten snijplank gedurende een minuut op de cakejes. Dan zijn ze mooi plat. Haal ze vervolgens uit het bakblik en laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Breek de witte chocolade in stukken en smelt hem au bain marie. Wanneer de chocolade gesmolten is, voeg je de poedersuiker beetje bij beetje al roerend toe. Voeg er daarna de boter bij en ten slotte het water en de speculaaskruiden. Laat het geheel nog even indikken.
  • Smeer op elke cupcake een laag chocoladeglazuur met behulp van een theelepel. Strooi er dan meteen wat hagelslag over. Het is erg belangrijk dat je snel werkt want het glazuur vrij vlug hard. Laat je dus niet afleiden en ga zeker niet tegelijkertijd op Pokémons jagen.
  • Laat de glazuur even opstijven en serveer je dan bij de koffie neem ze mee voor de picknick. In een afgesloten doos bewaren de cakejes zich een dag of drie.

 

Tips:

  • De bruine suiker gebruiken we vooral voor de kleur. Je mag ook witte suiker gebruiken wanneer je geen bruine suiker in huis hebt.
  • Liever koffiesmaak? Vervang de speculaaskruiden door een theelepel oploskoffie.

 

belgischecupcake


Meer cupcakes en muffins!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama