Open menu

choco mandarijnbrood introBegin de dag zonnig met een plakje chocolade-mandarijnenbrood! Dat sinaasappel en chocolade een goede combinatie is, is geen geheim. In dit zoete broodje combineren we chocolade in plaats van met sinaasappel eens met mandarijn: subtiel anders en ook ontzettend lekker. Door wat kurkuma (geelwortel) aan het deeg toe te voegen krijgt het brood zijn vrolijke kleur. Lekker bij het ontbijt, de brunch of een kopje koffie of thee. Gebruik je plantaardige melk, dan is het broodje helemaal veganistisch.

Voor 1 klein brood, verdubbel de ingrediënten voor een groter brood

225 g bloem
snuf zout
Half zakje instant gist (= 3,5 gram)
2 el suiker
½ tl kurkuma
100 ml (plantaardige) melk
rasp van een (biologische) mandarijn
25 ml plantaardige olie
50 g pure chocolade

  • Meng in een kom de bloem, gist, zout, mandarijnrasp, kurkuma en suiker door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de melk en de olie.
  • Nu kun je ervoor kiezen om een keukenmachine met deeghaak het werk te laten doen, deze heeft er ongeveer 3 tot 4 minuten voor nodig om een mooi deeg te maken. Kneed je met de hand, roer dan goed tot het deeg zacht genoeg is om te gaan kneden. Leg je deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en kneed ongeveer 7 minuten tot het deeg niet meer plakt en mooi elastisch is.
  • Hak de chocolade klein en kneed het door het deeg. Als de chocolade niet meer uit het deeg valt is het genoeg gekneed.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom en laat het op een warme plaats ongeveer een uur rijzen. Als het deeg ongeveer in volume is verdubbeld heeft het lang genoeg gerezen.
  • Kneed het gerezen deeg nog even vlot door en vorm er een mooie bal van.
  • Laat het deeg nog een half uurtje narijzen onder een theedoek, verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant. Bak het brood in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. (Mocht je voor een groter brood gaan en je hebt de ingrediënten verdubbeld, houd dan rekening met een langere baktijd. Ongeveer 10 minuten extra, maar houd het brood wel in de gaten.)
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

choco mandarijnbrood

 Meer leuk brood!

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama