Open menu

aardbeirabarbercrumble introDeze crumble is voor twee personen, lekker als toetje als het plots weer een keertje koud en regenachtig is. Aardbeien en rabarber zijn ongeveer tegelijk in het seizoen en maken een fijne combinatie. Aardbeien zijn van zichzelf erg zoet, en rabarber heeft iets zuurs.

Omdat aardbeien van zichzelf al zo zoet zijn, heb ik het kruimeldeeg maar lichtjes gezoet. De aardbeien verliezen in de oven veel vocht, dus schrik niet als je schaaltje opeens nog maar voor de helft vol zit. In plaats daarvan is een kleverige, zoet-zure jamachtige substantie ontstaan die vol smaak zit. Ik doe er nog wat vanillepoeder door, om de zoete smaak te accentueren. Je kan in plaats van twee ovenschaaltjes ook één, wat grotere, crumble maken. Het voorbereiden kan bijvoorbeeld al de avond ervoor gebeuren, zodat de schaaltjes alleen nog in de oven hoeven.

Voor twee personen

45 g boter (zo koud mogelijk)
75 g bloem (of zelfrijzend bakmeel, dat is wel iets zouter)
3 tl suiker (of iets meer, naar smaak)
250 g aardbeien
½ stengel rabarber
eventueel mespuntje vanillepoeder, of het merg van een ½ vanillestokje

Extra: twee ovenschaaltjes 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de aardbeien in half, eventueel in kwarten als de aardbeien erg groot zijn. Snij de rabarber in stukjes van een halve centimeter en meng door de aardbeien. Voeg het vanillepoeder toe, als je dat gebruikt.
  • Verdeel het aardbei-rabarbermengsel over de schaaltjes.
  • Doe de bloem en de boter in een schaal. Snij de boter met een mes in kleine blokjes door de bloem heen. 
  • Als je warme handen hebt, spoel ze dan even onder een koude kraan af. Voeg de suiker aan het boter-bloemmengsel toe en wrijf met de toppen van je vingers de boter door de bloem en suiker totdat het op grove broodkruimels lijkt.
  • Verdeel de deegkruimels over de schaaltjes. Mocht je de crumble niet direct bakken, zet de schaaltjes dan afgedekt in de koelkast weg.
  • Bak de crumble 30 minuten in de oven. De crumble is gaar als de kruimels goudbruin zijn en het aardbeienmengsel langs de randen aan het bubbelen is.

Laat ze een klein beetje afkoelen voordat je ze opeet. Ook lekker met een bolletje vanilleijs.

aardbeirabarbercrumble


 Meer zoet met aardbei en rabarber!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama