Open menu

zwartebessentaartJe hebt een tuin met een zwartebessenstruik en de vogels hebben er nog niet van gesnoept: dan is het snel tijd om de oogst zelf op te snoepen! Vandaag bakken we er een taart mee. Natuurlijk kun je ook ander zomerfruit uit eigen tuin, lokale winkel of van de fruitteler gebruiken, zoals blauwe bessen, bramen of frambozen. Kruisbessen en rode bessen zijn voor deze taart minder geschikt. Is de oogst rijp maar heb je geen tijd of zin om te bakken? Vries de bessen dan -gewassen en schoongemaakt- in.

Voor 1 taart

Ik gebruikte een taartvorm van 15 cm doorsnede met hoge rand (4 cm), je kunt ook een vorm van 20 cm gebruiken, dan wordt de taart lager. Mogelijk moet je de baktijd dan wat aanpassen naar ongeveer 30 minuten.

Voor de bodem:
75 g boter op kamertemperatuur
75 g suiker
½ zakje vanillesuiker
2 eieren
60 g bloem
40 g amandelmeel
½ tl zout

Voor de kruimellaag:
75 g koude boter
75 g suiker
100 g amandelmeel
½ tl zout

250 g zwarte bessen, gewassen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Maak eerst de bodem. Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een homogeen mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix glad. Voeg nu bloem, amandelmeel en zout toe en spatel het door het beslag tot het opgenomen is.
  • Maak dan de kruimellaag. Snijd boter en suiker met twee messen fijn. Meng met je handen het amandelmeel en zout erdoor totdat er kruimels ontstaan.
  • Vet de bakvorm in. Verdeel het beslag over de bodem. Verdeel het fruit erover en vervolgens de kruimels. Bak ongeveer 45 minuten in de oven. Kijk na 20 minuten of de kruimels niet te donker worden. Is dit wel het geval, draai de temperatuur dan terug naar 150 graden.
  • De taart is gaar als de kruimels lichtbruin zijn en de bodem stevig. Dit kun je testen door in het midden van de taart een breinaald of satéprikker te steken, al is dit wel wat lastig omdat het fruit behoorlijk nat is. Als de naald eruit komt met cakekruimels eraan dan zit je zeker goed.

Serveer zó, of met een dot zelfgeklopte slagroom.

zwartebessentaart

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama