Open menu

pruimentaartjes kleinElke zomer kijk ik  uit naar de pruimentijd, maar laatst hoorde ik van iemand die niet wist wat een pruim was. Een collega had - om haar overvloedige oogst te delen - een schaaltje neergezet bij het koffiezetapparaat. De betreffende persoon keek de paarse vrucht argwanend aan en zei: ‘Dat is toch zoiets voor oude mensen met problemen met de stoelgang?’ Voorzichtig nam hij een hap en... liet het daarbij. Ik ken pruimen uit mijn kindertijd. Wanneer ik in de zomervakantie een week bij mijn opa en oma in Zeeland logeerde, waren op verschillende plekken langs de weg stalletjes met pruimen te koop, die we dan - tijdens een fietstochtje - speciaal gingen halen. Heerlijk uit het vuistje, als we thuiskwamen. Vandaag gaan we bakken met pruimen, om te laten zien dat pruimen heerlijke seizoensvruchten zijn - en gewoon van Nederlandse bodem. We bakken we er taartjes mee met zelfgemaakte pruimencompote, met als speciaal ingrediënt steranijs. 

Voor 8 taartjes

125 g zachte boter
100 g kristalsuiker
½ tl zout
1 ei
150 g bloem
50 g amandelmeel
2 tl bakpoeder 
olie of boter om in te vetten

Voor de pruimencompote:
4 rijpe pruimen
1 -2 ‘armen’ van steranijs
2 el suiker

8 cakevormpjes met een doorsnede van 6 centimeter

  • Maak eerst het beslag. Meng boter, suiker en zout met een mixer. Als de suiker is opgenomen in de boter, voeg dan het ei toe. Voeg dan met een spatel bloem, amandelmeel en bakpoeder toe en meng tot een deeg. Vorm tot een bal en laat rusten in de koelkast voor ongeveer 30 minuten. 
  • Maak dan de pruimencompote. Ontpit de pruimen en snijd ze in achten. Verwarm deze met de suiker en de steranijs in een steelpan en laat dit inkoken tot een grove compote. Roer regelmatig. Proef of er eventueel nog iets meer suiker bij moet - dit is  afhankelijk van de rijpheid en soort pruim. De compote kan vrij dun zijn, laat hem dan nog iets verder inkoken. Laat vervolgens iets afkoelen. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de bakvormpjes zo nodig in met boter of neutrale olie. 
  • Vorm het deeg tot 8 balletjes, duw ze met je handen voorzichtig plat en druk ze in de vormpjes; de bodem en wanden moeten bedekt zijn met deeg. Verwijder de steranijs uit de pruimencompote. Vul het deeg met 1-3 eetlepels compote.  Bak de taartjes in de oven voor ongeveer 20 minuten, tot goudbruin.

Laat afkoelen en serveer ze met een dot slagroom.

 pruimentaartjes bordje

pruimentaartjes plank

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama