Open menu

CLAFOUTIS kleinUit Heel Holland Bakt vegan bakte ik de clafoutis met blauwe bessen. Het is één van de eenvoudigste recepten uit dit boek en voor mij goed te vergelijken met de niet-vegan clafoutis die ik wel eens bak. Het viel niet tegen: de zijden tofu zorgt voor romigheid, ik miste de eiersmaak helemaal niet, maar wel de luchtigheid die ik gewend ben. Doordat er minder lucht in het gebak zat, was de clafoutis naar mijn smaak te dun, maar dat kan je oplossen door een bakvorm met een minder grote doorsnede te gebruiken. Mij beviel een quichevorm van 23 cm beter dan de geadviseerde vorm van 30 cm: het gebak wordt er niet luchtiger door, maar wel smeuïger.

Voor één clafoutis:

170 g blauwe bessen (vers of bevroren)
olie om de vorm in te vetten
300 g zijden tofu
1 tl oranjebloesem (te vervangen door 1 tl vanille-extract)
50 g witte kristalsuiker
75 g plantaardige melk naar keuze
150 g patentbloem
1 el tapiocabloem

  • Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de blauwe bessen in een kom met ongeveer 1 eetlepel van de patentbloem. Mix voorzichtig door elkaar zodat alle bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Zo zakken de bessen straks niet naar de bodem van de clafoutis. Vet de bakvorm met een kwastje in met wat olie.
  • Beslag: Doe de zijden tofu, oranjebloesem, kristalsuiker en plantaardige melk in de blender en mix totdat alles goed gemengd is. Voeg er vervolgens de twee soorten bloem aan toe en mix nogmaals tot het een beslag zonder klontjes is.
  • Bakken: Giet het beslag in de quichevorm. Strooi de blauwe bessen over het beslag: je hoeft ze er niet in te drukken. Bak in circa 45 minuten op 180 °C goudbruin en gaar. Clafoutis is lauw het lekkerst, serveer hem daarom zo’n 30 minuten nadat hij uit de oven is gekomen.

Dit is je bakgerei:
Quiche- of taartvorm met doorsnede van 30 of 23 cm (krasvast, je serveert de clafoutis in de vorm) 
Blender

CLAFOUTIS groot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama