Open menu

kastanjecake thbAl wordt Nederland gedomineerd door paardenkastanjes, soms vind je zomaar ergens een tamme kastanjeboom, waarvan we de zoete, nootachtige vruchten kunnen gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. In Zuid-Europa wordt de kastanje vaker gebruikt dan in de Nederlandse keuken, omdat de boom daar wijder verspreid is. Misschien ken je wel de confiture de marron uit Frankrijk. Vandaag maken we zelf een zoete kastanjepuree, en bakken daar een appelcake mee.  Het pellen van de kastanjes vergt wat geduld, maar neem er dan ook de tijd voor. Wie geniet nu niet van het beeld van een Italiaanse oma, bonen pellend of vruchten schillend op het stoepje voor haar huis, terwijl ze bijpraat met de buurvrouw?

Tamme kastanjes kun je zelf rapen of natuurlijk kopen bij de groenteboer, de Midden-Oosterse buurtsuper of de biologische supermarkt. Je onderscheidt ze gemakkelijk van wilde kastanjes aan hun vorm en omhulsel: de tamme heeft een huls met fijne stekels, en de kastanje zelf heeft een platte kant en een ‘staartje’. De wilde kastanje daarentegen is rond en heeft een grove, knobbelige omhulsel, de stekels zijn er goeddeels af als ze op de grond liggen. Wilde kastanjes kun je niet eten.

Voor een taartvorm van 23 cm doorsnede

Kastanjepuree:
400 g tamme kastanjes (rauw en ongeschild)
50 g poedersuiker
100 g zachte boter + wat extra om de vorm in te vetten
1 tl kaneel

Voor de cake:
2-3 appels, ik gebruikte de zomerappel Delcorf, maar Elstar of Jonagold zal het ook goed doen.
2 eieren
100 g suiker
snuf zout
100 g bloem
4 tl bakpoeder
3 el amandelschaafsel

  • Was de kastanjes en doe ze in een grote bak water. De kastanjes die boven komen drijven kun je weggooien; die zijn rot.
  • Maak een inkeping in de bovenkant en kook de kastanjes 20 minuten in ruim water.
  • Pel ze, inclusief het bruine vliesje. Gaat het moeizaam? Je kunt ze ook halveren en het vruchtvlees er uit scheppen met een lepeltje.
  • Doe ze in een pan met vers water tot ze net onderstaan. Kook ze nogmaals ongeveer 20-30 minuten, tot ze zacht zijn. Pureer ze dan met een staafmixer.
  • Voeg de poedersuiker toe en roer de boter erdoorheen tot je een egale puree hebt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de taartvorm in.
  • Schil de appels en snijd ze in partjes.
  • Mix dan met een mixer de eieren met de suiker en zout tot luchtig. Schep de bloem en bakpoeder erdoor. Schep de kastanjepuree erdoor tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag in de taartvorm. Schik de appels als een waaier erover. Sprenkel tot slot het amandelschaafsel erover.
  • Bak ongeveer 30 minuten in de oven, tot de bovenkant lichtbruin is en de cake gaar. Dit kun je testen door met een satéprikker in de cake te prikken: als hij er schoon en droog uitkomt is de cake gaar.

Lekker bij de koffie of thee, en vast ook met een dot slagroom erbij.

kastanjecake

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama