Open menu

vegan citroencake kleinVoor het recenseren van Het Vegan Bakboek maakte ik er een aantal recepten uit. De citroencake was favoriet, bij mij maar ook bij alle voorproevers die ik om een mening vroeg. Ik maakte de cake zelf helemaal volgens het boek, maar ik liet het citroenglazuur weg, omdat ik met al het bakken en proeven van de resultaten meer dan genoeg suiker binnenkreeg. Gelukkig was de uitgever zo vriendelijk toestemming voor publicatie van het recept te geven, zodat alle bezoekers van Vegatopia ook van deze diervriendelijke cake kunnen genieten - met of zonder glazuur, dat mag iedereen lekker zelf weten. En gebruik een neutraal smakende olie, zodat de cake straks niet naar olijven smaakt!

het vegan bakboek open

Voor 1 cake

Voor de cake

300 g bloem, plus extra om te bestrooien
9 g bakpoeder
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
1 g zout
250 ml plantaardige melk
125 ml olie
1/2 citroen
plantaardige boter om in te vetten

Voor het glazuur

100 g poedersuiker
1/2 citroen

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Meng bloem, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en het zout in een kom.
  • Doe de plantaardige melk en olie in een maatbeker. Rasp de schil van de halve citroen en voeg toe. Pers de halve citroen uit, voeg het sap toe en meng.
  • Voeg het vloeibare mengsel toe aan het bloemmengsel. Roer alles met een spatel tot een egaal beslag, zonder klontjes.
  • Vet de cakevorm in het met plantaardige boter en bestuif hem licht met bloem, of bekleed hem met bakpapier. Giet het beslag in de vorm.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te testen of hij gaar is. Als de prikker er schoon uit komt, is de cake gaar.
  • Laat de cake eerst een paar minuten in de vorm afkoelen. Kieper hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen op een afkoelrekje.
  • Doe ondertussen voor het glazuur de poedersuiker in een kom. Pers de halve citroen uit en voeg het sap al roerend toe aan de poedersuiker, tot je een mooi vloeibaar, maar dik glazuur hebt. Giet het glazuur over de goed afgekoelde cake. 

vegan citroencake groot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama