Open menu

Ontbijtkoek is momenteel erg populair. Mensen lachen om de spotjes van Peijnenburg waarin onze volksport koekhappen ook eens op een andere dag dan Koninginnedag onder de aandacht staat.
Ontbijtkoek kan toch niet zo moeilijk zelf te maken zijn? Vegatopiaredacteur Piek doet verslag.

Wat is ontbijtkoek eigenlijk? Een kleffe, lichtzoete cake met daarin in ieder geval kaneel. Dat kan niet moeilijk te maken zijn, toch?

Ik ben op zoek gegaan naar een recept. Natuurlijk heb ik eerst een beetje rondgegoogeld, maar uiteindelijk heb ik toch maar mijn "Grootmoeders" huishoudschoolkookboek erbij gepakt (van een onbekende grootmoeder voor een halve euro op een rommelmarkt gekocht).

Twee recepten voor ontbijt/kruidkoek staan er in Grootmoeders kookboek, waarvan er één in de oven wordt bereid en de ander wordt gekookt. Gekookt? Ja, natuurlijk! Daarom is ontbijtkoek zo klef. Voor dat koken heb je echter wel een bus nodig. En zo'n bus heb ik niet. Een poging het in een alternatief bakje in de magnetron te koken is uitgelopen op een rookpartij, dus ik moet wel uitwijken naar de bereiding van kruidkoek in de oven.

Dat recept, wat ik naar smaak wat heb aangepast, is heel aardig gelukt. Alleen leek het nadat het was afgekoeld meer op Gingerbread dan op kruidkoek. Erg lekker, dat wel. Een beetje teleurgesteld begon ik dit stukje te schrijven en dacht ik verslag te moeten doen van een mislukte poging om kruidkoek te maken. Tot ik de kruidkoek een dag later nog een keer proefde. Ja, een stuk kruidkoekeriger! Lekker!

Kruidkoek

Ingrediënten:
200 gr bloem
2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
zout
1/4 tl koekkruiden
125 gr donkerbruine suiker
1 a 1 1/2 el citroenrasp
4 bolletjes stemgember, kleingesneden
1 el stroop
175 ml melk

* Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
* Vet een cakevorm in en bekleed de bodem met een op maat geknipt stuk bakpapier
* Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout.
* Voeg alle andere ingrediënten, behalve de melk en stroop, toe en meng het goed door.
* Voeg daarna de melk en stroop toe onder voortdurend roeren. Zorg dat het een gelijkmatige massa wordt.
* Doe het deeg in de bakvorm. Leg op het beslag een ingevet, op maat geknipt stuk bakpapier (uiteraard met de ingevette kant naar beneden).
* Zet het cakeblik in de oven en bak de kruidkoek 1 1/2 uur.

Laat de kruidkoek afkoelen en begin er bij voorkeur pas na een dag (of zelfs 2!) van te eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama