Open menu

PikantebonenburgersthbVorige week recenseerden we Bean Cuisine, het leuke kookboek vol met bonen. Vandaag een heel lekker en origineel recept uit dit boek, burgers gemaakt met onder andere bloemkool en limabonen.

Deze burgers smaken fantastisch met een salade of op de klassieke manier op een broodje. Waarom roostert u ze niet eens op de barbecue?

Burgers voor 4 personen

Voor de burgers
1 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
3 el olijfolie
2 el barbecuekruiden of -specerijen
2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
400 g limabonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
sap van 1⁄2 citroen, of naar smaak
1 handvol verse koriander, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper
30 g broodkruimels
2 el plantaardige olie

Voor de relish
1 grote wortel, geschild en in kleine blokjes of fijngeraspt
1,1 dl sinaasappelsap
1-3 rode Spaanse pepers, gehakt, naar smaak
2 teentjes knoflook, geperst
55 g maiskorrels uit blik
1 rijpe tomaat, gehakt
2 el lichte basterdsuiker
1 el wittewijn- of ciderazijn
2 el koriander, gehakt
zout en versgemalen zwarte peper

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de relish: breng in een steelpan de wortel en het sinaasappelsap met de Spaanse peper en knoflook aan de kook. Bak de wortel al sudderend heel zacht. Roer de mais, tomaat, suiker en azijn er goed door, laat afkoelen en breng op smaak met de koriander, zout en peper.
  • Meng voor de burgers de bloemkool in een braadslede met de helft van de olijfolie, de specerijen en knoflook. Bak dit mengsel 30 minuten en roer het eenmaal door.
  • Pureer met een staafmixer of in de keukenmachine de bonen, het citroensap en de helft van het bloemkoolmengsel redelijk glad. Voeg de rest van het bloemkoolmengsel en de koriander toe en meng goed. Proef en breng indien nodig op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Verdeel het mengsel in vier even grote burgers en besprenkel ze met olijfolie. Strooi de broodkruimels op een bord en wentel de burgers erdoor, tot ze overal bedekt zijn met een even dikke laag. Verhit een grote koekenpan, schenk de olie erin en bak de burgers in 5 minuten aan weerszijden knapperig goudbruin.


Serveer op een kleine ciabatta met een paar slablaadjes en plakjes tomaat en de relish ernaast.

Pikantebonenburgers

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama