Open menu

zoete aardappelburgers thbVegetarische burgers zelf maken is vele malen lekkerder dan kant-en-klare exemplaren kopen. Het is alleen wel even uitvogelen om de juiste bite te krijgen en de smaak lekker hartig. Dat is me met deze linzen-oete-aardappelburger goed gelukt: mooi stevig, goede bite en heerlijk pittig van smaak. Dankzij deze tips om de burgers minder vochtig te krijgen ging het nu dus helemaal goed. Bloem kwam er daardoor niet eens meer aan te pas, zodat je niet zo'n melige schijf krijgt. Door de linzen en de zoete aardappel twintig minuten in de oven te bakken, worden de linzen droger en vol van smaak, en de zoete aardappel gaar en niet te vochtig. Voor de paneer gebruikte ik een oude volkoren boterham, die ik zonder korsten en in blokjes bij de linzen en de zoete aardappel op de bakplaat legde. Heerlijk met een dot avocado-wasabisaus, zoete aardappelfriet en gekaramelliseerde witlof met feta.

 

voor twee personen

voor twee grote linzenburgers

150 g bruine linzen uit blik
120 g zoete aardappel in stukken
2 tl olijfolie
3 bosuitjes
1 teen knoflook
1½ tl sriracha chilisaus (toko)
1 eidooier
optioneel: bakring
optioneel: klein stampertje

voor de avocado-wasabisaus

 

½ avocado
1 el volle Griekse yoghurt
1 el DL-mayonaise (Albert Heijn) - deze is niet zo zoet
1 tl wasabi
1 el citroensap

voor de zoete aardappelfriet

400 g zoete aardappels
gemalen zeezout
2 tl paprikapoeder
mespunt chilipoeder
½ el olijfolie

voor de gekaramelliseerde witlof

2 grote witlofstruikjes
20 g roomboter
1 el honing
versgemalen zeezout
60 g feta

  • Begin met de linzenburgers: laat de linzen uitlekken en spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Doe daar de stukken zoete aardappel bij en druppel daar wat olie overheen. Leg er de blokjes brood langs en bak 20 minuten in een oven van 180 graden.
  • Snij intussen de bosuitjes fijn en hak de knoflook, doe dit samen met de eidooier in een kom. Haal na de baktijd de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen. Verkruimel de croutons boven de bosui, voeg de linzen en zoete aardappels toe, stamp alles met een pureestamper goed door elkaar en prak na met een vork. Roer er de sriachasaus door en proef of het voldoende op smaak is.
  • Zet een bakring op een werkblad en schep er de helft van het linzenmengsel in. Stamp goed aan met het stampertje en leg met behulp van een spatel op een met bakpapier beklede bakplaat die je een beetje met olijfolie hebt ingevet.Als je geen bakring en stamper hebt, vouw dan de burgers met je handen tot twee stevige burgers.
  • Zoete-aardappelfriet: schil de zoete aardappels en snij ze in frieten. Schud ze om met paprikapoeder, zeezout, chilipoeder en olijfolie.
  • Leg de linzenburgers en de zoete-aardappelfrieten op de bakplaat en bak deze 25 minuten in een oven van 200 graden.
  • Maak intussen de avocado-wasabisaus: doe de halve avocado, de Griekse yoghurt en de mayonaise samen met de wasabi en citroensap in een kommetje en pureer tot saus met een staafmixer. Proef of er nog wat wasabi bij moet.
  • De gekaramelliseerde witlof: snij de witlofstruikjes in de lengte door. Laat de boter in een anti-aanbakpan op hoog vuur smelten, leg de witofschuitjes op de snijvlakken in de pan en doe er de honing bij. Laat hierbij het vuur hoog en schud goed heen en weer, draai na een minuut het vuur naar zacht en laat nog twee minuten zachtjes bakken. Draai de halve struikjes om en bak ook deze kant al heen en weer schuddend; draai het vuur de eerste minuut wat hoger en daarna naar zacht. Maal wat zeezout over de snijvlakken, verkruimel de feta erover en laat met een deksel op de pan met het vuur op de laagste stand vijf minuten zachtjes stoven.

Serveer de linzenburgers met de avocado/ wasabisaus, de gekaramelliseerde witlof en de zoete aardappelfrieten.

zoete-aardappelburgers

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama