Open menu

Vegetarische burgers zijn bij bijna elke supermarkt te koop, maar Vegatopia- bezoekster Gwen maakt ze vaak zelf. Want: spannend en helemaal niet zo moeilijk. Wij waren nieuwsgierighoe ze dat doet.

Met een beetje fantasie kun je overal je eigen veggieburgers van maken. Peulvruchten, rijst, aardappel. Het maken ervan is leuk en lekker, omdat je de burgers helemaal aan je eigen smaak aan kunt passen, het is voordelig en als je lekker veel in één keer maakt ook nog tijdbesparend, want je kunt ze invriezen.

De basis
De basis is steeds hetzelfde. Rijst, geprakte peulvruchten of aardappel, eitje erbij, bloem en/of paneermeel en kruiden en specerijen naar eigen smaak. Voor de variatie kun je kiezen om er bijvoorbeeld verschillende kaassoorten, gefruite uitjes, zongedroogde tomaatjes of Mexico-groenten doorheen te mengen.

Knoflook
Met de kruiden en specerijen kun je er een oosterse of juist mediterrane draai aan geven. Kerrie, komijn en koriander voor een oosterse burger, oregano en basilicum voor een mediterrane variant. Als je van knoflook houdt, kun je het best knoflookpoeder gebruiken, een vers teentje heeft namelijk de neiging snel aan te branden en bitter te worden.

Barbecue
Als je je mengsel hebt gemaakt doe je er goed aan het even in de koelkast zetten, want daar wordt het steviger van. Dan balletjes draaien en daar dan weer burgers van maken. Eventueel paneren met ei en bloem en/of paneermeel. Je kunt je burgers bakken in (soja)boter, olie of in de friteuse tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Op de barbecue kan ook, maar bak de burger dan eerst voor in een pan en bak hem op de barbecue af.

Lekker tussen een broodje maar ook smakelijk bij bijvoorbeeld krieltjes en een salade.

Recept voor een aardappel/kaasburger
(voor ongeveer 8 veggieburgers)

400 g gekookte en geprakte aardappelen
150 g geraspte oude kaas
1 ei
4 el bloem
4 el paneermeel
2 el tomatenpuree
4 el diepvries Mexicogroenten
2 tl knoflookpoeder
2 tl uienpoeder
2 tl chilipoeder
2 tl gedroogd korianderblad
Zout en flink wat peper
Nog wat extra bloem om de burgers voor het bakken in te wentelen
(soja)boter of olie om in te bakken.

Meng en kneed alles, op de extra bloem en bakolie na, door elkaar en zet het deeg even in de koelkast om steviger te worden. Vorm er dan balletjes van en daar dan weer burgers van. Wentel de burgers door de bloem en bak ze om en om in de boter of olie tot ze een mooi kleurtje hebben. Lekker op een bruin broodje met sla en tomaat en een sausje van 2 el mayonaise, 2 el kwark en 3 el chilisaus en een heel fijngesnipperd uitje.

Tekst en recept: Gwen

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama