Open menu

kruisbes_thbNu we goede maatjes zijn geworden met alle voorheen vergeten groenten, mag er wel eens een beweging komen die vergeten fruit promoot. Wie kent er nog kruisbessen? Of beter: wie weet er waar ze te koop zijn?

Mijn kruisbessen, je hebt rode en witte, komen van de biologische winkel en soms ook van de biologische markt. Volgens mij hebben sommige 'gewone' markten ze ook, maar in de supermarkt ben ik ze nog nooit tegengekomen. Je kunt ook vrienden worden met iemand die de bessen in de (moes)tuin heeft staan.

Het schilletje van de kruisbes heeft wat stekeltjes, maar dat is niets om je zorgen over te maken. Aan de achterkant van de bes steekt een klein steeltje uit, gevoelige eters snijden dat steeltje weg.

Kruisbessendessert

Voor 4 personen

300 g kruisbessen
2 el geschaafde amandelen
3 dl kwark
3 dl halfvolle yoghurt
suiker

  • Rooster de amandelen in een koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen.
  • Was de kruisbessen en verwijder de steeltjes. Halveer een derde van de kruisbessen. Schep die in vier hoge glazen.
  • Pureer de overgebleven de kruisbessen. Wrijf die door een zeef om de schilletjes te verwijderen.
  • Meng de kwark en yoghurt met elkaar.
  • Roer de gepureerde kruisbessen door de helft van de kwarkyoghurt. Voeg suiker naar smaak toe.
  • Schenk de kruisbessen-kwarkyoghurt om en om met de ‘gewone’ kwarkyoghurt in de glazen zodat 4 laagjes ontstaan.
  • Garneer met de geschaafde amandelen.

We ontvingen dit recept van het groente en fruitbureau. Op hun site www.2x2.nl/zomerfruit vind je een heel arsenaal aan recepten met bekender en minder bekend fruit. Op zoek naar meer recepten met kruisbessen? Ga dan naar www.kruisbes.nl.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama