Open menu

altDit ijs is heel geschikt voor zomerdagen die de herfst na-apen. En veel simpeler kan het bijna niet. Je mengt room, melk, suiker en een flinke scheut Bailey's door elkaar, en gebruikt de ijsmachine en/of de vriezer om er ijs van te maken.


Gisteren bespraken we Ice Cream, Sorbets & Gelati: The Definitive Guide van Caroline & Robin Weir, vandaag een recept uit dit boek voor Bailey's Original Ice Cream.


Wees niet té royaal met de Bailey's; die 17% alcohol uit de wodka voorkomt dat het ijs volledig bevriest en houdt het dus goed schepbaar. Met nog meer likeur is de kans klein dat het mengsel ooit zal verworden tot ijs. Mocht je geen genoeg van de smaak krijgen, giet dan bij het serveren wat Bailey's over het ijs.

Overigens is de room die gebruikt wordt voor de Bailey's, afkomstig van koeien die in de wei mogen grazen! Je kunt ook zelf een Irish Cream likeur maken: hier vind je een recept. Echte Bailey's bevat trouwens geen eieren. Wat het precies bevat is een goed bewaard geheim.Bailey's® Original Ice CreamBaileys

voor 1,25 L

500 ml slagroom
500 ml volle melk
200 g suiker
125 Bailey's Original Irish Cream

  • Meng in een kom de ingrediënten door elkaar en roer af en toe, totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Dek de kom af en zet de mix een uurtje in de koelkast te koelen.
  • Giet het in je ijsmachine en draai het tot ijs. Waarschijnlijk moet het daarna, door de alcohol, nog een poos in de diepvries om stevig te worden.

Vriezermethode:

  1. Giet de mix in een diepvriesdoos (het liefst zo plat mogelijk, dan bevriest het beter) en laat het 1 tot 1,5 uur opvriezen. Er moet dan een rand van ijs om het mengsel zijn ontstaan.
  2. Roer alles heel goed door elkaar (evt. in een blender) en zet de bak meteen weer terug in de vriezer.
  3. Herhaal stap nr.2 nog twee keer, telkens na 1 tot 1,5 uur (dat is afhankelijk van de temperatuur van je vriezer. Hoe kouder, hoe beter).
  4. Na de derde keer laat je het ijs nog 30 tot 60 minuten invriezen, daarna kun je het serveren.

 


icecreamssorbetsgelatisjabloon thb 2011Uit: Ice Creams, Sorbets & Gelati: The Definitive Guide - Caroline Weir & Robin Weir

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama