Open menu

altVia Twitter vroeg Raya (@raay) of we, speciaal voor de Vegatopia IJsmaand, misschien interesse hadden in haar recept voor een granita van verse citroenverbena. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen! Citroenverbena wordt in Frankrijk verveine genoemd en is daar een geliefd ingrediënt voor in de thee. De frisse smaak doet het ook uitstekend in ijs.

 

Ik probeer al een paar jaar op ons winderige zuidwestbalkon in het hartje van Amsterdam een verveinestruikje te kweken van een béétje, zeg Zuideuropees, formaat. De laatste poging is dit jaar op een mislukking uitgelopen door de ijzigkoude winter, m.a.w. het struikje is nooit uit haar winterslaap ontwaakt...

Nu staat er een fraaie plant die er zin in heeft, maar ik wil 'm lekker door laten groeien, en niet meteen al die fijne blaadjes eraf slopen.
Dus ging ik op zoek naar verveine in een bosje, maar dat viel niet mee… Weinig mensen kennen (en/of zijn gecharmeerd van) die overweldigende geur van verveine. Tot ik, stom toevallig, een verdacht op verveine lijkend bosje groenigheid vond bij een groentekraam op de biologische markt op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Dat ging natuurlijk meteen mee naar huis, waar het liefdevol verwerkt werd to een verrukkelijk waterijsje.

Het resultaat van mijn eerste poging om verveine-ijs te maken resulteerde in een 'granita', fijnkorrelig waterijs met een unieke, frisse, citroenachtige smaak met een explosie van verveine daarin!


Granité de verveine citronnelle

(oftewel: granita van verse citroenverbena)

alt20 g verse verveineblaadjes
1 flinke citroen
170 g fijne tafelsuiker
6 dl water
scheutje limoncello

  • Pluk de verveineblaadjes van de takjes.
  • Schil de citroen met een dunschiller en pers de vrucht uit. Snij de citroenschil in kleine stukjes.
  • Maal de verveine met suiker en citroenschil heel fijn (kan eventueel ook in een vijzel).
  • Doe dit mengsel in een maatbeker met 6 dl water, schenk het citroensap door een zeef erbij, roer om.
  • Laat dit mengsel enkele uren tot een nacht in de koelkast trekken, roer af en toe om.
  • Zeef het mengsel (flintertjes groen van de verveine mogen erin blijven).
  • Laat in de ijsmachine draaien tot ijs.
  • Oh ja, en ik serveer het ijs in glazen die tot gebruik in de vriezer hebben gestaan!


Ik heb een heel simpele elektrische ijsmachine met een container die in de vriezer gaat tot gebruik. Het resultaat was bij mij dus granita, na 45 minuten draaien. In een echte chique machine zal het vermoedelijk nog wel wat softer worden, maar dat weet ik dus niet. Granita maken kan natuurlijk ook in een diepvriesdoos, en dan niet vergeten de bevriezende massa regelmatig om te roeren…
Laat het ijs voor het serveren een kwartiertje in de koelkast staan, of schraap het ijs met een ijsschep rechtstreeks uit de vriezer.

 

Meer!

 


 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama