Open menu

citroen2 thbLemon curd kun je lang van tevoren maken. Zolang de pot goed gesteriliseerd is en dicht blijft, is het weken goed in de koelkast. Na opening ook nog een week of twee. Maar zo lang blijft het niet staan, daar is het eenvoudigweg te lekker voor.

Gebruik altijd een schone lepel om lemon curd uit de pot te halen, anders gaat het alsnog schimmelen.
Dit recept is goed voor drie flinke potten lemon curd.

Ingrediënten
5 (bij voorkeur biologische) citroenen
4 eieren
4 eigelen (de eiwitten gebruik je niet, maar die kun je invriezen om er later schuimpjes van te maken)
300 g suiker
200 g boter

En ook 3 of 4 jampotten

  • Zet je potten en deksels in een grote pan onder water en breng dat aan de kook. Laat ze zeker een kwartier koken. Daarna vis je de potten voorzichtig uit het kokende water (met een barbecuetang bijvoorbeeld) en laat je ze, op hun kop, op een schone theedoek opdrogen.
  • Was de citroenen met afwasmiddel en droog ze af. Was ze verschrikkelijk grondig als je geen biologische citroenen gebruikt.
  • Rasp met een fijne rasp de gele schil van de citroenen (dus niet het witte meenemen). Pers de citroenen uit.
  • Klop in een pan de eieren, eigelen en de suiker tot de suiker is opgelost. Doe er de boter, citroensap en citroenrasp bij en verwarm het op laag tot halfhoog vuur. Zet het vuur niet te hoog, dan kan het mengsel gaan schiften. (Maar: bij mij is dat nog nooit gebeurd.) Blijf constant roeren. Afhankelijk van de hitte duurt het een klein kwartier tot je lemon curd hebt: het is klaar als het zo dik is als stevige vla.
  • Giet de lemon curd in de potten, sluit ze goed af en laat ze afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je ze in de koelkast zetten.

Als je minder wil maken, is het beter om de lemon curd niet direct op het vuur, maar au bain marie te maken: meng de ingrediënten in een glazen of metalen kom en hang deze kom in een pan waar een bodem kokend water instaat. Zo gaat het verwarmen geleidelijker en is de kans op schiften kleiner.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama