Open menu

shrikhandOnlangs was ik uitgenodigd voor een vedische, Indiase, maaltijd. Er kwamen wel tien heerlijke gerechten tegelijk op tafel. Het leukste was dat ik mocht helpen om ze klaar te maken. Zo leerde ik dit verrukkelijke toetje bereiden, met de voor ons wat merkwaardige naam shrikhand (spreek uit: shjrikhend).

En passant kreeg ik een hoop tips van de gastvrouw, voor wie biologisch en puur eten en efficiënt gebruik van ingrediënten vanzelfsprekend zijn.

Vlees en vis zijn taboe in de vedische keuken. Ook uien, knoflook, koffie en alcohol komen er niet in. Zuivel daarentegen wordt veel gebruikt, zoals de yoghurt in dit dessert. Het originele recept komt uit ‘Vedische kookkunst’. Dit receptenboek speelt een sleutelrol in de keuken van de gastvrouw. De bladzijden laten her en der al los en met potlood heeft ze overal verfijningen en aanwijzingen aangebracht. Dat betekent onder meer geraffineerde suiker vervangen door natuurlijke zoetmakers, die je kunt kopen bij de natuurvoedingswinkel. Daarmee is dit behalve een gezond, ook een kostbaar toetje. Het duurste bestanddeel vormen de saffraandraadjes. Dat zijn de stampers van een krokussoort, die stuk voor stuk met de hand worden geplukt.

Voor de garnering kun je koekkruimels, stukjes fruit en/of cacao of fijngehakte (pistache)nootjes gebruiken. Mijn favoriete combinatie is met rood fruit, zoals aalbessen of aardbeien.

ShrikhandIngrediënten voor 4 (grote) tot 8 (kleinere) porties

1 liter volle yoghurt
4 of 5 draadjes saffraan
25 g oerzoet
30 g agavesiroop
garnering naar keuze

  • Pak een beslagkom, leg daar een zeef op en leg daar weer een theedoek in.
  • Schenk het pak yoghurt leeg in de theedoek, zodat de wei via de zeef in de kom kan druppelen. Dit duurt minstens 8 uur.
  • Doe de uitgelekte yoghurt in een kom.
  • Los de saffraandraadjes op in een bakje met een beetje van de wei. Plet de draadjes voorzichtig met de bolle kant van een theelepel tegen de rand van het bakje, roer goed om en laat even staan.
  • Voeg saffraan, oerzoet en agavesiroop toe aan de yoghurt en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de shrikhand tot gebruik in de koelkast om weer af te koelen – of eventueel in het vriesvak als de tijd tot serveren kort is.
  • Garneer vlak voor het opdienen.

Vind je het zonde om de wei weg te gooien? Dat hoeft ook niet, want toegevoegd aan bijna kokende melk maak je er Indiase kaas mee. Dat doe je door het geheel van melk en wei (een soort korrelige cottage cheese) in een vergiet te storten, waar je weer een bak onder hebt gezet. Het overgebleven, zoete vocht dat je daarin opvangt, kun je weer gebruiken om brood mee te bakken. Als dat geen duurzaam hergebruik is!

 

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama