Open menu

fruitboek-sEerder schreven we een recensie over Fruit Boek van Jane Grigson. Dit is een van haar heerlijke en eenvoudige recepten, in de voor haar boek zo karakteristieke verhaalvorm.

Terecht of niet, ik ben bepaalde kookboekenschrijvers gaan associëren met specifieke kruiden: Elizabeth David met basilicum en korianderzaad, en Claudia Roden met gedroogde munt en komijn (vooral in die heerlijke mix van geroosterd sesamzaad, koriander, hazelnoot en komijn bekend als dukkah). Kardemom is Josceline Dimbleby’s kruid en zij bereikt er een zalig effect mee in puddingrecepten zoals dit.

Pel en halveer zes bananen in de lengte. Bak ze zachtjes in 60 gram boter tot ze zacht zijn en goudbruine vlekken hebben. Draai ze daarbij een keer om. Leg ze op een serveerschaal. Neem de pan van het vuur en doe 5 fijngestampte kardemompeulen (verwijder eerst de papierachtige schillen), het sap van 2 grote sinaasappelen en van 1 citroen, en 2 ruime eetlepels bruine suiker (ik gebruik de lichte variant) door het boterige bakvocht. Zet de pan weer op het vuur tot het mengsel borrelt en licht is ingedikt. Doe er wat cognac, rum of sinaasappellikeur naar smaak bij. Giet de saus over de bananen en geef er room bij.

Tip Ik rasp stukjes schil van een van de sinaasappels en doe dat met de kardemom in de saus.

 

Kelly, culiredactie. Altijd bezig met voeding, koken en eten, ook op haar website en als diëtist.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama