Open menu

Onlangs kwam het kookboek Bonen! van onze gastredacteur Joke Boon uit. Vandaag mogen we weer een recept uit dit fijne boek plaatsen. Deze truffels met chocolade en honing hebben een onverwacht ingrediënt, namelijk linzen! Wist je dat linzen rond Oud en Nieuw in bijvoorbeeld Italië symbool staan voor geluk en geld? Hier lees je er meer over: "hoe meer je er van eet, des te rijker je het volgende jaar wordt, is de gedachte." Als dat geen goed excuus is voor een flinke portie van Joke's linzentruffels op 31 december:

Linzentruffels

Ergens in de maand januari is er een maandag die algemeen wordt aangemerkt als de meest sombere dag van het jaar; Blue Monday. Alle feestdagen zijn voorbij, het weer is grauw en guur, de goede voornemens zijn vaak alweer mislukt en het voorjaar en de nieuwe feestdagen zijn nog ver weg. Chocolade bevat een aantal stofjes waarvan je vanzelf weer vrolijk wordt. Daarom passen deze bijzondere truffels juist zo goed in deze maand.

Een aantal jaar geleden vond de ‘Peulenparade’ plaats, een initiatief van Urgenda – een stichting die duurzaamheid bevordert – om Nederlanders massaal aan het eten van peulvruchten te krijgen. In het kader daarvan én door mijn achternaam werd ik geïnterviewd door rtv Noord-Holland. En of ik als ze langskwamen ook even wat lekkers wilde
maken? Met bonen uiteraard. Het werden deze verrassend lekkere linzentruffels, die sindsdien vast onderdeel uitmaken van mijn repertoire en steevast een succes zijn.
De linzen geven structuur en body aan deze truffel, die beslist naar meer smaakt. En het grappige aan deze truffels is dat niemand er meteen in proeft. Makkelijk om te maken, fijn om in huis te hebben. In de koelkast blijven ze minstens een week goed.

20-25 stuks

50 g amandelschaafsel
150 g gare bruine linzen (zelf gekookt zonder zout), afgespoeld en uitgelekt. Daarvoor heb je ca. 65 g ongekookte linzen nodig.
50 ml bloemenhoning
35 g roomboter
1 tl gemberpoeder
2 el Tia Maria of Cointreau
125 g extra pure chocolade (76% cacao)
6 el cacaopoeder

  1. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin en krokant. Let op: dit kan opeens snel gaan.
  2. Maal het amandelschaafsel in de keukenmachine fijn en zet even apart.
  3. Doe de linzen, de honing, de roomboter, het gemberpoeder en de Tia Maria of Cointreau erbij. Draai tot een samenhangend geheel dat qua structuur lijkt op pindakaas.
  4. Breek de chocolade in stukjes in een kom en verwarm ze in de magnetron op vol vermogen gedurende 1 minuut. Laat even staan en roer door tot het vloeibaar is. Voeg dit bij het linzen-amandelmengsel. Roer goed door, doe over in een bakje en laat opstijven in de koelkast of op een koele plaats gedurende minimaal 1 uur.
  5. Zeef het cacaopoeder in een diep bord.
  6. Maak met behulp van een theelepel kleine balletjes van het linzenchocolademengsel en rol die door het cacaopoeder. Leg ze op een gezellig schaaltje en stop de laatste alvast in je mond.

 


Meer uit Bonen! van Joke Boon!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama