Open menu

sangriakleinVoor mij geen zomer zonder sangría of tinto de verano, het liefst natuurlijk op een Spaans terras onder een parasol. Maar ook lekker in eigen tuin, zeker als de zon schijnt. Bijna iedereen weet wel wat sangría is: wijn met sterke drank, frisdrank en fruit. Tinto de verano is wat minder bekend, de naam van dit drankje laat zich vertalen als 'rode zomerwijn'. Het is wijn aangelengd met frisdrank, een minder alcoholische variant met meer bubbels. Heel geschikt voor de zomer dus: je kan er beduidend meer van drinken dan van onverdunde rode wijn en het is lekker verfrissend.

Voor deze zomerdranken heb je geen dure, gecompliceerde wijnen nodig. Maar gebruik geen bocht, de wijn moet wel lekker zijn, het is de basis van je drankje!

Hoewel er wel wat verschillen zijn in receptuur is tinto de verano zo simpel dat veel variatie niet mogelijk is, maar voor sangría geldt dat hét recept niet bestaat: er wordt naar hartenlust gevarieerd. Houd je niet in, je hoeft je niet aan mijn recepten te houden.

Tinto de verano

Sangia:

De klassieker

De snelle

De zonnige

Snelle witte

Zonnige witte

Winterse sangria

Tinto de verano

In Spanje wordt dit veel gemaakt met La Casera, een frisdrank die nog het best te vergelijken is met 7Up of Sprite, maar dan nog zoeter. Zelf gebruik ik graag citroenlimonadesiroop met bruiswater, maar frisdrank met citroensmaak of bitter lemon werkt ook prima.

koude rode wijn
eenzelfde hoeveelheid koude citroenlimonade met bubbels
veel ijs
schijfje(s) citroen

  • Doe alles bij elkaar, even doorroeren, klaar!
  • Versier je glas met een schijfje citroen

tintodeverano

Sangría

Voor alle recepten hieronder geldt dat je kunt variëren met de hoeveelheden drank, doe wat je lekker vindt. De hoeveelheden fruit staan ook niet vast. maar gebruik wel mooi fruit dat goed rijp is.

De brandy is, hoe kan het ook anders, Spaanse brandy. Engelse of Franse is ook prima. Nederlandse brandewijn kan waarschijnlijk ook, maar dat heb ik nooit geprobeerd. Gebruik geen inmaakbrandewijn, want daaraan is suiker toegevoegd. Als je wilt experimenteren, probeer ook eens appel- of perzikschnaps of apricot brandy, maar gebruik geen sterk smakende dranken als rum of tequila.

Doe lekker veel ijs in een kan, giet alle drank er overheen en voeg het klein gesneden fruit toe. Even rustig doorroeren, in de koelkast zetten en zo’n drie uur laten intrekken, zodat het fruit naar drank smaakt en de drank naar fruit. Behalve dan de snelle sangría: die is gelijk al drinkbaar en na een uurtje nóg lekkerder.

De klassieker

Fruitig en verraderlijk! Kijk daarom uit met de hoeveelheid die je drinkt, je wil de volgende dag geen spijt hebben.

1 l rode wijn
5 dl limonade (sinaasappel of citroen, met koolzuur)
1,5 dl brandy
1,5 dl triple sec
1,5 dl witte vermouth
kleingesneden fruit: sinaasappel, citroen, perzik

De snelle

Snel omdat er zacht fruit in zit dat niet zo lang hoeft in te werken, je kunt deze sangría gelijk drinken. Nadeel is dat je ‘m beter niet te lang van tevoren maakt, omdat na verloop van tijd de aardbeien verbleken en uit elkaar vallen. Dat maakt voor de smaak niet uit, maar het oog wil ook wat, hè!

1 l rode wijn
5 dl bitter lemon of citroenlimonade met koolzuur
2,5 dl witte vermouth
2,5 dl triple sec
kleingesneden fruit: aardbeien, citroen, perzik

De zonnige

In de zon drink je meer en komt de alcohol vaak harder aan. Vandaar deze variant met naar verhouding minder alcohol dan de vorige twee versies. Daar kan je dus wat meer van drinken. Vergeet in de zon niet om naast de sangría ook voldoende water te drinken.

5 dl rode wijn
2 dl brandy
3 dl sinaasappelsap
1 l citroenlimonade met koolzuur
kleingesneden fruit: sinaasappel, citroen, appel en perzik

sangria

Snelle witte

Sangría blanca kom je veel minder vaak tegen dan de rode versie, maar ook hier zijn veel verschillende recepten van te vinden.

1 l droge witte wijn
2,5 dl witte vermouth
2,5 dl triple sec
2,5 dl sinaasappelsap
2,5 dl koolzuurhoudend water
kleingesneden fruit: aardbeien en perzik

Zonnige witte

Het alcoholpercentage van deze sangría is relatief laag en de ingrediënten zijn een beetje onorthodox, maar het resultaat is fruitig en verfrissend.

5 dl droge witte wijn
1,5 dl wodka
1,5 dl Apfelkorn
0,25 dl citroensap
5 dl appelsap
5 dl koolzuurhoudend water
100 g meloen
kleingesneden fruit: appel, citroen en meloen.

  • Doe 100 gram meloen met de wodka, het citroensap en de Apfelkorn in een mengbeker en maal het met de staafmixer tot moes. Hou verder het algemene recept voor sangría aan.

Winterse sangría

Nog één rode sangría als toegift, een winterse variant met warme, kruidige smaken. Toch is dit geen glühwein, want je drinkt het niet warm maar met ijs, net als de zomerse sangría’s.

1 l rode wijn
2 dl kirsch
2 dl triple sec
2 dl rode vermouth
5 dl sinaasappelsap
kleingesneden fruit: sinaasappel, appel
3 kaneelstokjes, door de helft gebroken.

  • Je maakt dit net als de andere sangría’s maar laat het een uurtje langer intrekken zodat de kaneelstokjes hun smaak goed kunnen afgeven. De kaneelstokjes voeg je gelijk met het fruit toe.
Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama