Open menu

aardbeien en stracciatella ijs van gecondenseerde melk introWat doe je als je per ongeluk voor je curry het blikje gecondenseerde kokosmelk hebt opengemaakt in plaats van de normale kokosmelk? Je gaat op zoek naar leuke recepten voor gecondenseerde melk. Veel vallen al af, omdat je voor karamel het hele blikje moet koken. Ik ben eigenlijk niet zo'n grote fan van karamel om daar een grote hoeveelheid van te maken. En toen vond ik het: je kan er heel makkelijk snel en romig ijs van maken. En dat zonder ijsmachine!

Makkelijk en romig ijs, dat klinkt als een belofte die niet simpel waar te maken is. Zelf ijs maken kost meestal wat moeite. Vaak moet je al ruim van tevoren verzinnen dat het koelelement van de ijsmachine in de vriezer moet. Of je moet vaak roeren. Als je romig ijs wil maken, is de basis vaak een zelfgemaakte custard, die makkelijk mis kan gaan. Wel maakt een ijsmachine dat het ijs lekker zacht en luchtig wordt, kan je dat ook zonder ijsmachine bereiken?

Blijkbaar was het al langer bekend dat je van gecondenseerde melk lekker ijs kan maken: er zijn heel veel verschillende recepten te vinden. Voor mij was het echter een leuke ontdekking. Het is snel en eenvoudig te maken, al moet je wel een paar uur geduld hebben voordat het bevroren is en je er van kan genieten.

Ik heb voor het recept een blikje gecondenseerde kokosmelk gebruikt, met verse slagroom gemaakt van koemelk. Dit gaf een fijn smeuïg resultaat, dat zoet maar niet té zoet was. Als je wil, kan je natuurlijk ook gewone gecondenseerde melk gebruiken, of juist plantaardige slagroom gebruiken. Het liefst gebruik je wel de "vette" variant, omdat je ijs anders misschien te waterig wordt. Let op: gewone gecondenseerde melk is vaak een iets groter blikje. Gebruik dan wat minder gecondenseerde melk, of voeg wat extra slagroom toe. Je krijgt dan wel meer ijs.

Omdat het best een aardige hoeveelheid ijs wordt, heb ik het over twee diepvriesbakken verdeeld en er verschillende smaken aan gegeven. Door de ene bak deed ik fijn gehakte pure chocolade, wat voor stracciatella ijs zorgt. Voor de tweede smaak pureerde ik rijpe aardbeien fijn.

Je kan ook de helft van het recept maken, en de rest van de gecondenseerde melk in een balkje in de vriezer bewaren voor de volgende keer! Dan wel eerst even goed op kamertemperatuur laten komen voordat je het gebruikt.

Voor ongeveer 1,3 liter ijs

Basisijs:

½ l slagroom
1 blikje gecondenseerde (kokos)melk van 320 g

Voor stracciatella-ijs:

40 g pure chocolade (voor een halve hoeveelheid basisijs)

Voor aardbeienijs:

100 g verse aardbeien (voor een halve hoeveelheid basisijs)

Extra: (staaf)mixer of garde, diepvriesbakken. Voor het aardbeienijs een staafmixer of blender

  • Zorg dat de slagroom goed gekoeld is, zeker als je houdbare (plantaardige) slagroom gebruikt.
  • Hak voor het stracciatella-ijs de chocolade zo fijn mogelijk met een scherp mes.
  • Voor het aarbeienijs: pureer de aardbeien zo glad mogelijk met de staafmixer of blender. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
  • Klop de slagroom stijf tot er pieken verschijnen.
  • Schep de gecondenseerde melk in delen voorzichtig door de luchtige slagroom.
  • Verdeel het mengsel over twee diepvriesbakken.
  • Schep door de ene bak voorzichtig de chocolade. Zet in de vriezer.
  • Schep door de andere bak voorzichtig de aardbeienpuree. Zet deze ook in de vriezer.
  • Het ijs zou in een uur of vijf bevroren moeten zijn. Je hoeft niet tussentijds te roeren.

Variaties: Van het basisijs kan allerlei smaken gemaakt worden, bijvoorbeeld met nootjes, vanille, cacao en ander fruit. Vers fruit bevat veel water, dus gebruik hier niet teveel van en zorg dat het goed gepureerd is. Een andere optie is om wat jam te gebruiken. 

aardbeien en stracciatella ijs van gecondenseerde melk


 Meer ijs!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama