Open menu

samosas_thbAppelflappen horen bij Oud en Nieuw zoals eh... oliebollen. Voor wie de zoetigheid en poedersuiker zo langzamerhand de neus uit komt, hebben we een hartig alternatief, geïnspireerd door de Indiase keuken.

Voor 8 appelsamosa's
Het recept kun je gemakkelijk verdubbelen of verviervoudigen.

Deeg
80 gr. meel
1/2 tl. bakpoeder
15 gr. boter
1/2 tl. komijnzaad, gemalen
1/2 tl. zout
40 ml. water

Vulling
1 flinke appel (ik gebruikte een Jonagold)
1 el. citroensap
1 tl. kaneel
1 tl. (basterd-)suiker
snufje kruidnagel
snufje zout
1 klein pepertje, van zaadlijsten ontdaan, gesnipperd
1 bolletje gember (ca. 1 cm doorsnede), gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst of gesnipperd

Verder
olie om te frituren
koekenpan of friteuse

Kneed meel, bakpoeder, boter, komijnzaad en zout met het water tot een glad, niet-plakkend deeg. Verdeel het deeg in 4 bolletjes van ongeveer 35 gram. Rol deze bolletjes met een deegroller uit tot ronde plakjes van ca. 15 cm. doorsnede. Snijd de rondjes doormidden.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in zeer kleine blokjes. Vermeng met citroensap, kaneel, suiker, kruidnagel en zout en roer dit alles goed door elkaar. Verhit olie in een pannetje en fruit hierin pepertje, gember en knoflook. Voeg het appelmengsel toe en laat het geheel één à twee minuten op een laag vuurtje pruttelen.

Neem een half rondje deeg. Bestrijk de ronde rand een vinger breed met water, sla het deeg dubbel en druk de ronde rand goed samen. Open de rechte rand, zodat een mandje/trechtertje ontstaat. Vul het deegmandje met ca. 1 el. appelvulling. Bestrijk nu de rechte rand aan de binnenkant met water en druk het deeg samen. Neem een vork en druk hiermee een streepvormig patroon in de net vastgeplakte rechte rand. Herhaal het procédé voor de overige halve rondjes, totdat je acht samosa's hebt.

samosas_verschillende_stadia

Verhit een laagje (ca. 1 cm) olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Zodra er belletjes ontstaan als je een houten stokje (b.v. een omgekeerde houten lepel)  in de olie houdt, kun je de samosa's in de pan leggen. Bak de samosa's in vier tot vijf minuten goudbruin - na goed twee minuten omkeren. In plaats van een koekenpan kun je ook de friteuse gebruiken.

Laat het vet afdruppen en serveer warm. Lekker met een mango-chutney of honing-mosterd. Koud smaken ze trouwens ook prima.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama