Open menu

Prince jesdag hightea introOp de derde dinsdag van september is het traditioneel Prinsjesdag. Troonrede door de koning, rijtocht met de gouden koets, veel vlaggetjes in Den Haag. Niet iets wat verder echt "gevierd" wordt. Daarom "stelen" we deze gelegenheid voor een dag ter ere van een muzikale hoogheid, namelijk multitalent en veel te vroeg overleden Prince Rogers Nelson. Deze keer vieren we Prince-jesdag.

Tijdens het grootste deel van zijn leven is Prince vegetariër geweest, tot aan zijn dood in 2016. In zijn studiocomplex Paisley Park in de staat Minnesota was vlees niet toegestaan, dat moesten zijn bandleden maar ergens anders gaan eten. Volgens verhalen van zijn koks en vrienden at hij meestal erg gezond en niet zoveel, maar hij was erg dol op zoetigheid en chocolade. Grappig is het verhaal dat hij zelfs een tijdje raw food heeft uitgeprobeerd, maar toen er koude soep werd geserveerd, deze toch maar warm gemaakt moest worden. Het kan namelijk een aardig graadje vriezen in Minneapolis.

Prince verwerkte graag verwijzingen naar eten in zijn teksten, al werd dit vaak als metafoor voor andere lusten gebruikt. Op Prince-jesdag serveren wij een High tea geïnspireerd door zijn muziek, met 7 lekkernijen, eventueel met wat Cream erbij. Prince dronk graag kruidenthee, zoals citroen-gember of een choco Yogi tea. Ook voor de tafel geldt natuurlijk "Dresscode Purple".

Sinds kort zijn vrijwel al zijn albums weer via streamingdiensten zoals Spotify te beluisteren. Dus stel een lekker lange afspeellijst samen en maak er, net als de Partyman zelf, een feestje van!

Voor 4 personen

Purple Rain chocoladedruppels

Prince jesdag hightea balletjeChocolade was misschien nog wel Prince zijn favoriete zonde en wordt daarom voor zijn bekendste hit, Purple Rain, gebruikt. Deze knisperende chocoladebonbons worden onthult door een paarse regen van kokos. Deze kunnen het beste een dag of twee van tevoren worden gemaakt, zodat de kokos goed kan drogen.

1 rodekoolblad, of 1 el paars sap/ water met paarse kleurstof
2 el + 1 tl kokosrasp
1 (kokos)biscuitje
1 tl pindakaas
4 tl gepofte rijstkorrels (rice crispies)
2 tl pinda's (ongezouten)
40 g melkchocolade

  • Maak het liefst een dag van tevoren al het paarse kokosmengsel. Kook hiervoor het rodekoolblad ongeveer 20 minuten zachtjes in een laagje water, tot er een paarse vloeistof ontstaat. Laat dit afkoelen en meet 1 eetlepel af. Doe 2 el kokosrasp in een kommetje en giet er de paarse vloeistof over. Laat dit staan in de koelkast tot de vloeistof helemaal is opgenomen. Leg daarna de kokosrasp op een bord met een stuk keukenpapier en laat het verder opdrogen.
  • Ga de volgende dag verder. Hak de pinda's fijn en leg ze in een schaaltje. Verkruimel het biscuitje fijn, bijvoorbeeld in een hakmolentje of in een vijzel en meng de kruimels door de pinda's. Voeg de resterende kokosrasp, de gepofte rijst en pindakaas toe en roer alles goed door.
  • Smelt de chocolade. Dit kan au-bain-marie gedaan worden (met een kom boven een pan heet water) of voorzicht in de magnetron per 10 seconden. Schenk de chocolade door het pinda-kokosmengsel en roer alles weer goed door. Blijf roeren tot het mengsel iets afkoelt en wat steviger wordt.
  • Leg een stuk bakpapier in een koektrommel, of een andere afsluitbare bak met een platte onderkant.
  • Schudt het paarse kokosmengsel van het keukenpapier op het bord. Schep ongeveer een kwart van het chocolademengsel op de laag kokos en rol deze er voorzichtig doorheen. Herhaal dit voor de andere drie balletjes. Laat verder opstijven in de koelkast.

Under the Cherry Moon kersencakejes

Prince jesdag hightea cakejeUnder the Cherry Moon was Prince zijn tweede film, die niet zo populair was als filmhit Purple Rain. Maar deze zwart-wit film, geschoten aan de Franse Rivièra is stiekem erg grappig. Kersen en amandel, is natuurlijk een typisch Franse combinatie. De kersen in het cakeje laten ze er een beetje uit zien als een maankraterlandschap. Prima een dag van tevoren te maken en kunnen in een trommel buiten de koelkast bewaard worden.

16 kersen (vers of diepvries)
50 g roomboter, op kamertemperatuur
40 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
1 tl maïzena 
merg van 1/2 vanillestokje, of 1/2 zakje vanillesuiker
50 g (riet)suiker
2 tl amandelmeel
1 ei
1 el vloeistof (kersenvocht, sap of melk)
Extra: mixer (of garde), muffinbakplaat (met 6 holtes) en papieren (zwart-witte of paarse) vormpjes

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Ontpit de verse kersen, of laat de bevroren kersen ontdooien in een schaaltje. Bewaar het uitlekvocht.
  • Mix de boter met de suiker in een hoge kom tot een zachte massa. Voeg de vanille(suiker) en het ei toe. Mix het geheel tot alles mooi gemengd en luchtig is.
  • Zeef het amandel- en bakmeel boven de kom en meng dit voorzichtig door het beslag. Voeg de vloeistof erdoor. Het beslag moet op dikke yoghurt lijken, dus nog enigszins vloeibaar zijn.
  • Doe een klein beetje meel in een kommetje, en rol de kersen er één voor één doorheen.
  • Leg 4 vormpjes in de muffinbakplaat. Schep in elk vormpje een beetje beslag en leg in elk vormpje twee kersen. Schep de rest van het beslag over de kersen. Druk in elk vormpje twee kersen half in het beslag.
  • Zet de muffinbakplaat in de oven. Bak de cakejes tussen de 20 en 25 minuten tot ze goudbruin zijn, en een prikker schoon uit een cakeje komt. Laat ze heel even afkoelen en haal ze uit de vorm.

Cinnamon Girl appelkaneeltaartjes

Prince jesdag hightea taartjeHet lied Cinnamon Girl gaat over de situatie in het Midden-Oosten. Deze invloed komt terug in dit mini appeltaartje met dadels en veel kaneel. Bak ze, als het kan, net voor de scones, zodat ze een beetje warm zijn als ze op tafel komen.

1 kleine, zoet-zure appel
1 tl (basterd)suiker
1/4 tl citroensap
1 tl kaneel
2 dadels (zonder pit)
1 el hazelnoten
boter of olie om in te vetten
1 plak bladerdeeg
beetje bloem om te bestuiven
extra: muffinbakplaat  (met 6 holtes), deegroller

  • Verhit de oven op 220 graden.
  • Schil de appel en haal het klokhuis eruit. Snij in kleine (0,5 cm) blokjes. Meng in een schaal de appel met kaneel, suiker en citroensap
  • Hak de dadels en hazelnoten in kleine blokjes en meng door het appelmengsel. Laat even staan. 
  • Ontdooi het bladerdeeg, snij het in vier gelijke vierkantjes. 
  • Vet de holtes van de muffinbakplaat in met een beetje boter of olie.
  • Bestuif een vlak werkoppervlak met een beetje bloem. Rol de bladerdeegvierkantjes één voor één ietsjes tot ze groot genoeg zijn om een holte van de bakplaat te vullen. Leg de vierkantjes in een holte en druk ze met je vingers lichtjes in vorm.
  • Vul de vormpjes met het appelmengsel, rol de bovenkant van het deeg lichtjes los van de bakplaat. Bak de taartjes 20-25 minuten in de oven, tot ze bruin kleuren. Serveer ze eventueel met een beetje opgeklopte slagroom met kaneel.

Raspberry Beret scones

Prince jesdag hightea sconesDeze Raspberry Beret scones zijn mooi roze door de frambozen die door het deeg gaan. De bovenkant wordt versierd, zodat deze op een Franse baret lijkt. Maak ze liever niet te lang van te voren, scones zijn vers het lekkerst.

80 g frambozen (vers of grotendeels ontdooide uit de diepvries)
100 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
1/2 tl bakpoeder
1 el fijne (riet)suiker
30 g koude (room)boter
2 el (plantaardige) melk + extra om te bestrijken
2 el mascarpone, Clotted cream, (plantaardige) kwark of slagroom
Extra: deegroller, glas of uitsteekring (ongeveer 7 cm in diameter)

  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Zet de helft van de frambozen apart voor de garnering, dit moeten er ongeveer 20 zijn. Pureer de andere helft, door deze met lepel door een zeef te wrijven of met een staafmixer fijn te malen.
  • Zeef in een kom het bakmeel, bakpoeder en suiker. Voeg de koude boter toe en snijd deze met twee messen in kleine blokjes door het meel.
  • Wrijf tussen twee (koude) handen de boter tot kruimels door het meel, of maal het fijn in een keukenmachine/hakmolentje. Gebruik korte pulsen, zodat het mengsel niet te warm wordt.
  • Voeg de gepureerde frambozen en 1 el melk toe, kneed alles snel tot een licht plakkerig deeg. Mocht het nodig zijn, voeg dan in beetjes de andere el melk toe.
  • Bestuif de deegroller en het aanrecht (of ander vlak oppervlak) royaal met meel. Rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 cm dik. Bestuif ook de bovenkant van het glas en steek hiermee 3 scones uit. Voor de laatste scone zal het restant deeg bij elkaar gekneed moeten worden en opnieuw moeten worden uitgerold.
  • Leg de scones op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrijk ze met een beetje melk. Bak ze 8 minuten in de oven. Ze blijven wat bleek. Laat ze een klein beetje afkoelen op een rek of theedoek.
  • Mocht je kwark of slagroom gebruiken, klop deze luchtig met wat (poeder)suiker naar smaak.
  • Snijd de scones horizontaal doormidden, schep op de onderste helft een kwart van de mascarpone (of clotted cream, kwark, slagroom). Hou een klein beetje over.
  • Leg op elke scone wat frambozen, zorg dat je er vier overhoudt. Druk de bovenste helften lichtjes schuin op de belegde scones. Smeer een klein dotje mascarpone in het midden van de bovenkant en druk er een framboos op.

Hot Thing linzenrolletjes

Prince jesdag hightea rolVolgens Prince zijn laatste koks hield hij erg van pittig en Indiaas eten, zoals linzensoep. Om van deze rolletjes Hot Things te maken, zit er dan ook redelijk wat chilipeper in. Mocht het je toch iets tè heet worden, gebruik dan wat extra mango chutney om te blussen. De linzenspread kan een dag van tevoren gemaakt worden.

1 eetlepel gedroogde rode of gele linzen
1 tl olie
1/2 el ui
1 el wortel
1/2 teentje knoflook (eventueel)
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl gemalen koriander
1/4 tl gemalen kurkuma (geelwortel)
1/4 - 1/8 tl gemalen chilipeper
100 ml water met 2 tl santen (kokoscrème), of 100 ml (kokos)melk
zout naar smaak
1 tl versie koriander
2 (vierkante) boterhammen
eventueel mangochutney
extra: cocktailprikkers

  • Was de linzen en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Snij de ui, knoflook en wortel in kleine blokjes.
  • Verhit de olie in een klein (steel)pannetje en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg de gemalen komijn, koriander, kurkuma en chilipeper toe en bak aan tot de specerijen gaan geuren. Met 1/4 tl chilipeper wordt het goed pittig, halveer de hoeveelheid als je het iets milder wil hebben).
  • Meng de wortel en linzen erdoor en schep goed door.
  • Voeg het water met santen of de (kokos)melk toe en laat 10-15 minuten sudderen, met de deksel op de pan tot de linzen en de wortel zacht zijn. Laat iets afkoelen.
  • Pureer de linzen tot een dikke, licht grove boterhamspread Dit kan met een vork gedaan worden, maar een staafmixer of hakmolentje is wel zo handig. Voeg eventueel nog wat water toe als de spread te dik is.
  • Voeg naar smaak zout toe en de verse koriander. Bewaar in een afgesloten (glazen) bakje in de koelkast.
  • Haal de korsten van de boterhammen. Snij beide boterhammen in de lengte doormidden. Plet de boterhammen een beetje, zodat ze wat steviger worden.
  • Besmeer eventueel eerst de boterhammen met wat mangochutney. Smeer op elke helft een dunne laag linzenspread en rol de boterham op. Zet vast met een cocktailprikker. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Breakfast Can Wait omeletsandwiches

Prince jesdag hightea sandwichPrince is een tijdje vegan geweest, maar kon blijkbaar niet zonder een eitje. Volgens hem is een omelet het enige wat hij kon koken: "All my friends have high cholesterol", zei hij ooit op tv. Al heeft hij wel eerst iets leukers te doen voordat het ontbijt wordt geserveerd, volgens Breakfast Can Wait.

1 ei
1 tl bieslook
peper en zout
boter of olie om te bakken
2 (vierkante) boterhammen
smeerbare boter of halvarine
(gerookt) paprikapoeder of kerriepoeder

  • Klop het ei los met flink wat peper en wat zout. Hak de bieslook fijn en voeg toe.
  • Verhit een kleine koekenpan met wat boter of olie, voeg het ei toe. Bak een omelet door het vloeibare gedeelte steeds onder het al gestolde gedeelte te laten lopen. Als de bovenkant is gestold, draai de omelet om bak nog heel even. Leg een vel keukenpapier op een bord en laat de omelet hierop afkoelen.
  • Snij eventueel de korsten van de boterhammen. Besmeer één zijde met boter. Leg de omelet op een boterham, bestrooi met wat paprika- of kerriepoeder. Leg de andere boterham bovenop, met de beboterde zijde aan de onderkant. Snij de omelet bij, zodat deze niet uitsteekt buiten de boterhammen. Snij daarna de boterhammen in vieren. Dit kan in reepjes of driehoekjes.

Te Amo Corazón avocadowrapjes

Prince jesdag hightea wrapEen Mexiaanse tortillawarp, geïnspireerd op een zwoel liedje met latininvloeden. Te amo corazón is een liefkozing en betekent zoiets als "I love you, sweethart". Mexicaanse maïstortilla's en avocado stonden regelmatig op het menu in Paisley Park.

1/2 avocado
1/2 tl limoensap
1/2 tl verse koriander
1 klein tomaatje
2 cm komkommer
snufje gemalen komijn
peper en zout
1 kleine (mais)tortilla

  • Doe het vruchtvlees van de halve avocado in een schaaltje, voeg het limoensap toe en prak tot moes met een vork.
  • Voeg de koriander, komijn, peper en zout toe. Proef en voeg eventueel nog wat meer toe.
  • Snij de tomaat en de komkommer in hele kleine blokjes en meng door de avocado.
  • Warm de tortilla 10 seconden op in de magnetron, of even in een koekenpan.
  • Besmeer de tortilla met de avocadopuree en rol op. Plak eventueel de uiteindes met wat water aan elkaar. Snij de uiteindes bij zodat deze recht zijn. Snij daarna de rol in vier stukken.

Prince jesdag hightea groot

 


 Meer (muzikale) eerbetonen!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama