Open menu

erwtensoepJe wist het vast niet, maar vandaag is het Koninkrijksdag. Op deze dag in 1954 werd het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden door Koningin Juliana ondertekend. Ter gelegenheid hiervan - en vooral omdat het een lekker recept is - publiceren we vandaag een oerhollands recept voor erwtensoep uit het Vegatopia Kookboek. Erwtensoep is een typisch Nederlands wintergerecht dat je prima vegetarisch kunt klaarmaken. Wij houden ons aan de traditionele bereidingsmethode, maar voegen de groenten pas later toe, zodat die beetgaar blijven. Een scheutje wittewijnazijn geeft de soep een fris accent.

voor 2 personen, of als lunch voor 4 personen

200 g spliterwten
1 ui (ca. 70 g)
150 g aardappel
1 el zonnebloemolie
1 tl karwijzaad
1 laurierblad
1 wortel (ca. 150 g)
 200 g knolselderij
 scheutje wittewijnazijn
½ tl zout
 peper
 1 klein handje verse peterselie

garnering
 2 zongedroogde tomaten uit olie en/of 1 el gefrituurde uitjes (zakje)

  • Spoel de spliterwten kort af in een zeef.
  • Snipper de ui. Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 5 minuten op een matig vuur.
  • Voeg de spliterwten, aardappelblokjes, karwijzaad, laurierblad en 1 liter water toe en breng dit aan de kook. Laat de spliterwten 45 minuten op laag vuur sudderen, totdat de erwten bijna uit elkaar vallen (bij sommige merken spliterwten kan dit langer duren).
  • Schrap in de tussentijd de wortel en snijd deze in dunne schijfjes. Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes.
  • Voeg na 45 minuten wortel, knolselderij en zout toe, en laat de erwtensoep nog 15 minuten verder sudderen, totdat de groenten beetgaar zijn en de spliterwten (vrijwel) volledig uit elkaar zijn gevallen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de erwtensoep op kamertemperatuur volledig afkoelen (de soep kan zuur worden als hij te snel afkoelt, dus niet meteen in de koelkast zetten). Bewaar de soep 1 nacht op een koele plaats (in de winter kun je de pan buiten neerzetten, maar in de koelkast kan ook.)
  • Haal de erwtensoep kort voor serveren uit de koeling. Verhit de soep al roerend op matig vuur. Voeg, als de soep te veel is ingedikt, een scheut water toe.
  • Verwijder het laurierblad, voeg een scheut wittewijnazijn toe en breng verder op smaak met peper en zout.
  • Snijd de peterselie fijn en snijd - als je die gebruikt - de zongedroogde tomaten in reepjes.

Serveer de erwtensoep in kommen of diepe borden, bestrooi met de peterselie en garneer eventueel met de zongedroogde tomaatjes en de gefrituurde uitjes.

Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood of ander donker brood. Wij houden je niet tegen als je er ook nog een vegetarische rookworst (geheel of in schijven) bij wil serveren.

Tip: Fruit, voor een pittigere erwtensoep, nog een fijngesneden, verse rode peper mee met de ui.

erwtensoep

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama