Open menu

kaasfondue thbOp de tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag, de dag waarop mensen over de hele wereld kaarsjes aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Omdat Wereldlichtjesdag dit jaar voornamelijk overdag of ‘s avonds thuis (via livestreams) plaats zal vinden, past hier een verwarmend gerecht bij. Met een lichtje. We kozen voor romige kaasfondue, als basisrecept en met diverse variaties en lekker veel diptips.

In dit basisrecept heb ik gekozen voor Poirre Williams (te koop bij de slijter), omdat dat heerlijk combineert met de smaak van kaas. Wil je liever het klassieke recept met Kirch? Gebruik dan dit lekkere recept voor Zwitserse kaasfondue van Eelco.

Kaasfondue basisrecept

voor 2 personen:

100 g Gruyere kaas
100 g Emmentaler kaas
100 g Appenzeller kaas
1 teen knoflook
200 ml droge witte wijn
snuf versgemalen zwarte peper
nootmuskaat (bij voorkeur versgeraspt)
1 el maizena
2 el Poirre Williams

verder:
fonduepan of een pan met dikke bodem
rechaud of eventueel theelichthouder
fonduevorken of eventueel gebaksvorkjes

 • Rasp de kazen en bewaar deze bij elkaar.
 • Halveer de knoflookteen en wrijf hiermee de pan in.
 • Giet de wijn in de pan en verhit deze tot hij net nog niet kookt. Los de geraspte kaas in gedeeltes op in de wijn. Blijf hierbij continu roeren in achtjes.
 • Los de maïzena op in de Poirre Williams en schenk dit bij de fondue. Roer goed door.
 • Rasp de nootmuskaat en voeg dit samen met de gemalen peper naar smaak toe.

Tip: als de fondue tijdens het eten teveel indikt, kun je een extra scheutje wijn of wat melk toevoegen.

Onder de foto vind je diverse lekkere variaties en diptips.

kaasfondue

Variaties op fondue

Alcoholvrij

Ondanks de verhitting verdwijnt de alcohol niet volledig uit de fondue. Voor een alcoholvrije kaasfondue vervang je de wijn door evenzoveel melk of druivensap. De Poirre Williams vervang je door 1 blikje tomatenpuree.

Blue fondue

Vervang de kazen door 200 g geraspte oude kaas en 100 g gorgonzola. Vervang de Poirre Williams door 2 el port. Ook lekker om met een hand (goed fijngesneden) bladspinazie erdoor.

Geitenkaas en tijm

Vervang de kazen door 200 g harde geitenkaas en 100 g zachte geitenkaas (bijvoorbeeld bettine blanc). Vervang de Poirre Williams door een flinke kneep citroensap en de nootmuskaat door een eetlepel verse tijm. Eventueel kun je nog een eetlepel honing in de fondue oplossen.

Truffel

Voeg aan het basisrecept truffelolie, truffeltappenade of eventueel vers geraspte truffel toe. Voeg nog een handje vers gesneden bieslook toe. Deze variant is extra lekker als je dipt met champignons en paddenstoelen.

Italiaans

Vervang de kazen door 150 g mozzarella en 150 g geraspte Parmezaanse of andere Italiaanse harde kaas. Vervang de nootmuskaat door verse basilicum. Lekker met stukjes ciabatta en kerstomaatjes!

Diptips voor erbij

 • reepjes rode paprika
 • stronkjes witlof, de blaadjes los gehaald
 • kerstomaatjes
 • (kastanjer)champignons en paddenstoelen, van tevoren geblancheerd in groentebouillon
 • bloemkoolroosjes, van tevoren geblancheerd in groentebouillon
 • broccoliroosjes, van tevoren geblancheerd in groentebouillon
 • radijsjes, gehalveerd
 • komkommer, in stukjes
 • krieltjes, van tevoren geblancheerd in groentebouillon
 • brood (diverse soorten) in stukjes
Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama