Open menu

altEen pilav is eigenlijk een Midden-Oosters gerecht van rijst dat met bouillon, kruiden, specerijen of groente wordt gekookt. De dertigers onder ons echter denken bij pilaf - met een f - vooral aan een studentenmaaltijd van tomaten en perziken uit blik. In het kader van nostalgie-eten maken we vandaag een oerhollandse pilaf met verse tomaten en nectarines.

Geen mens weet hoe dit gerecht Nederland ooit heeft veroverd. Het moet ergens in de jaren tachtig zijn geweest, toen we ineens massaal met ananas en ander exotisch fruit moesten koken. En men heeft waarschijnlijk serieus gedacht dat het een authentiek gerecht uit Turkije of omstreken was. Ook nu nog vind je vele recepten voor pilaf op verschillende receptensites, vaak met dubieuze ingrediënten als ananas en ketchup. Wij gaan back to basics en maken een nostalgische pilaf, maar dan wel met verse ingrediënten en zonder poespas. Gebruik van perziken uit blik is weliswaar toegestaan, maar geheel op eigen risico.

Pilaf

Voor twee personen

4 middelgrote, verse nectarines (of perziken)
4 grote tomaten
1 uitje
1 teen knoflook
1 pepertje, vers of ingelegd
2 el sojasaus of ketjap (asin)
1 el citroensap
4 tl (basterd-)suiker
snufje zout

  • Snij een kruis in de tomaten, begiet ze met kokend water, spoel ze na ca. 2 minuten af met koud water en ontvel ze. Snij de tomaten in kleine blokjes.
  • Schil de ui en snij deze fijn; snij ook het pepertje fijn.
  • Was de nectarines (of schil de perziken), verwijder de pit en snij ze in niet al te kleine stukken.
  • Fruit de ui in neutrale (zonnebloem-)olie totdat hij een kleurtje krijgt.
  • Voeg het fijngesneden pepertje en knoflook uit de pers toe, gevolgd door tomaten, sojasaus, citroensap, suiker en zout.
  • Draai het vuur lager en laat de saus ca. 10 minuten indikken
  • Voeg de nectarines toe en laat de pilaf nog 5 minuten pruttelen.

Heet serveren. Lekker met basmatirijst.

pilaf

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama