Open menu

Kumquats zijn van die kleine leuke, een beetje langwerpige minisinaasappeltjes. Rauw niet bijzonder lekker, maar wel in de marmelade!

Marmelade maak je normaliter van bittere sinaasappelen, maar die hebben een heel kort seizoen en zijn, buiten grootstedelijke groentejuweliers, zowiezo niet te krijgen. Bovendien kosten ze een godsvermogen. Daar komt nog bij dat je marmelade met grote hoeveelheden tegelijk maakt, en hoe lekker het ook is, twaalf potten is toch een beetje veel.

kumquatmarmelade

Nee, dan kumquatmarmelade. Een klein uurtje werk en je hebt één potje. En is je oma binnenkort jarig of hou je erg van marmelade? Dan maak je een (drie)dubbele hoeveelheid!

Potten steriliseer je door ze, met de deksels, goed af te wassen en daarna een tijdje in kokend water te leggen. Laat ze op een schone theedoek opdrogen.
De vaatwasser kan het ook voor je doen, zorg er dan voor dat hij net klaar is als jij ook net klaar bent.

Als je geen biologische vruchten gebruikt, moet je ze heel goed (met water en zeep) wassen: je eet ze met schil en al.
Dat gedoe met die pitten lijkt een beetje overdreven, maar in die pitten zit heel veel pectine. Pectine zorgt ervoor dat je marmelade mooi dik wordt, dat wil je er dus graag in hebben, maar de pitten zelf niet.

Voor een flinke pot (zo'n 300 ml) marmelade heb je nodig:
een citroen
250 gram kumquats
250 ml water
250 gram suiker
zo'n los theezakje, een klein zakdoekje of een ander dun stukje doek
een gesteriliseerde pot met deksel

  • Rasp het gele gedeelte van de helft van de citroen. Halveer de citroen en pers één helft uit. De andere helft gebruiken we niet.
  • Halveer de kumquats, knijp de pitten eruit en snijd wat je overhoudt in dunne plakjes. Houd de pitten apart en vang ook het sap op.
  • Doe de citroenrasp en -sap, de kumquatplakjes en hun sap en het water in een pan. Doe de kumquatpitten in het theezakje of bind ze in een dun stukje doek. Doe dit ook in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat 25 minuten pruttelen, tot de kumquatplakjes heel zacht zijn.
  • Vis het zakje met pitjes eruit, laat het een beetje afkoelen en knijp hier zoveel mogelijk vocht uit. Als je een theezakje gebruikt, zet je eerst een zeef op de pan: het theezakje scheurt gegarandeerd als je het uitknijpt en je wilde de pitten er nou net niet inhebben.
  • Doe de suiker erbij en breng het al roerend opnieuw aan de kook. Laat het nog een minuut of vijf borrelen. Blijf roeren, anders brandt het aan.
  • Doe de hete marmelade in de pot(ten), sluit deze en laat op z'n kop staand afkoelen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama