Open menu

gorgonzola_thbLaatst lunchte ik bij een Italiaans restaurant waar een spelfout in de naam zat. Op de kaart wisselden klassiekers als broodjes caprese en carpaccio zich af met kroketten en Mexicaanse specialiteiten. Ik vreesde het ergste, bestelde een piadina met gorgonzola en hield mijn hart vast.

 

Gelukkig bleek al mijn vrees ongegrond en werd ik verrast met heerlijk Italiaans platbrood met licht gesmolten gorgonzola, frisse peer en walnoten. Zo zie je maar weer, achter een aantal flinke stijlfouten kan een grote verrassing schuilgaan…

Het recept voor een piadina was mij onbekend, maar via internet snel te achterhalen. Op deze website vond ik het recept voor piadina, een specialiteit uit de Italiaanse streek Emilia Romagna. Origineel wordt het met reuzel gemaakt, maar dat kun je eenvoudig vervangen door olijfolie. Het fijne aan dit pannenkoekachtige brood is dat het zich overal voor leent. Snij hem in stukken en serveer hem bij een dip, gebruik het als een soort pizza of klap hem dubbel en vul hem met waar je maar zin in hebt. Gegrilde of rauwe groenten, kaas, pesto, tapenade, de piadina kan alles hebben!

Piadina met gorgonzola en peer

Lunchgerecht voor 4 personen

500 g bloem
1 tl zout
100 ml olijfolie
heet water
200 g gorgonzola, in stukjes
1 peer, niet te zacht
rucola
walnoten of pijnboompitten, geroosterd
peper

  • Verwarm de grill van de oven.
  • Doe de bloem en het zout in een kom, maak een kuiltje erin en giet daar de olijfolie in. Roer het goed door elkaar. Voeg er heet water bij tot het mengsel elastisch wordt en je kunt kneden zonder dat het deeg aan je vingers blijft plakken.
  • Is het deeg te plakkerig, doe er dan nog wat bloem bij.
  • Kneed het deeg 5 minuten tot een soepele bal. Doe het in een kom, dek af met folie en laat het een half uur rusten.
  • Verdeel het deeg na het rusten in 4 stukken en rol deze met de deegroller uit tot een min of meer ronde lap met een dikte van zo’n 3 millimeter.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag tot zeer heet. Leg de piadina in de pan en bak tot de onderkant droog en bruin gespikkeld is. Draai hem om en bak vervolgens de andere kant.
  • Leg de piadina op een bakplaat, verdeel er stukjes gorgonzola en peer over en schuif hem een paar minuten onder de grill, tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer de piadina met de noten en rucola. Druppel er wat olijfolie over en maal er zwarte peper over.

 

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama