Als je een flexibele werkgever hebt, kun je ervoor kiezen om op kantoor je eigen bouillon te trekken van groenten en een bouquet garni. Heb je niet zo'n werkgever en wil je toch een lekker soepje tussen de middag? Dan is een soep-bento de oplossing.

Je kunt hete soep meenemen in een thermosfles of -lunchbox. Of je neemt 'm koud mee, als je de mogelijkheid hebt om hem op te warmen. Een andere oplossing is, om alle ingrediënten los in te pakken, op zo'n manier dat je er alleen nog warm water hoeft bij te doen. Dat is supersnel, vers en - toegegeven - het voelt best interessant om binnen twee minuten een soepje op je bureau te hebben staan, dat ruikt en er uitziet alsof je 'm net op de markt in Bangkok hebt gekocht .

De basis is eenvoudig: je hebt twee afsluitbare bakjes nodig, een kom en een lepel. Je gaat uit van een half bouillonblokje of zakje drinkbouillon (groenten-, tomaten-, miso-, kruiden- of paddenstoelenbouillon) op 250 ml water. Je neemt mee wat je daarin graag eet: noedels, croutons, verse kruiden, (eventueel geblancheerde) groenten, kaas enzovoorts. In het ene bakje pak je de de droge ingrediënten in, zoals bouillon, vermicelli en tortillachips. In het andere bakje de vochtige dingen, bijvoorbeeld: groenten, tofu en champignons.

Er zijn handige (en mooie) all-in-one bento-boxen te koop met twee bakjes en een kom, zoals die op de foto.

Voor deze soep-bento werd ik geïnspireerd door de Thaise soep Tom Yam Het Nang Fah, paddenstoelensoep. In het “droge” bakje zitten paddenstoelenbouillon en noedels. Let bij het kopen van noedels voor je soep op de kooktijd: neem een soort waar alleen heet water op hoeft, of een zeer kortkokende soort. In het “natte” bakje zitten shiitakes, maïs, bosui en rode peper. Naast de bakjes neem ik een klein flesje sojasaus en een bakje met sesamzaadjes mee om de soep op smaak te maken.

Meer suggesties voor meeneemsoepjes:

  • Tomatenbouillon met fijngesneden basilicum, geraspte kaas, pesto en croutons.
  • Soep van instant-misosoep met gesneden bosuitjes, sesamzaad, gesneden shiitakes en kleine blokjes tofu
  • Mexicaanse soep van tomaten- of groentebouillon met rode of zware bonen, stukjes paprika en avocado en tortillachips.
  • Chinese tomatensoep van tomatenbouillon, gesnipperd rood pepertje, taugé en omeletreepjes.
  • Aspergesoep van kruidenbouillon met geblancheerde asperges, veel peterselie en een geprakt ei.

Meer leuke lunches


Meta van Gijn is verslingerd aan het maken van bento's en andere lekkere, mooie lunchgerechten. Op haar website notmylunch.nl vind je lunchideeën voor kinderen en volwassenen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Simpel en toch uitgebreid: Midden-Oosterse zondagse brunch
In het weekend beginnen we de dag graag wat later. Na een eerste wandeling met de hond gaat een...
Eenvoudig Andalusisch ontbijt: toast met tomaat
We ontbijten het liefst eenvoudig, maar eenvoudig kan ook heel lekker zijn. In de Spaanse regio...
Sinterklazige havermoutpap
De Sint is in het land. In de winkels en in de schoenen van brave kinderen vinden we nu volop...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter