Open menu

altZelfmaken is hip. Begrijp ons niet verkeerd hoor: niks mis met bouillonblokjes, tomatenpuree en mayonaise uit de winkel. En onze pindakaas kopen we er ook. Maar in het leuke (gratis!) kookboek Thuismaken lazen hoe makkelijk het is om zelf pindakaas te maken. Leuk idee.

In oktober 2012 vond de actie Thuis Maken plaats. Kookfanaten en kookbloggers hadden een maand de tijd een recept in te leveren van iets dat je normaal in de winkel koopt. De initiatiefneemsters Ianna Niemeijer en Irene van Gent kregen zo meer dan 100 originele en lekkere recepten binnen voor bijvoorbeeld pesto, thai sweet chili sauce, ricotta, atjar, jams en chutneys. 

En nu zijn alle recepten mooi vormgegeven in een gratis e-book. Het merendeel van de recepten in dit boek is vegetarisch. Anders dan je misschien zou denken, zijn veel recepten niet bewerkelijk om te maken. Aan de slag dus!

Het ebook is gratis te downloaden op www.thuismaken.nl/ebook.

Pindakaas

voor ongeveer 250 gram
250 g pinda's
snuf zeezout (optioneel)
1 keukenmachine/food processor

  • Doe alle pinda's in de keukenmachine, voeg er eventueel wat zeezout bij en laat de keukenmachine het werk doen. De pinda's gaan door verschillende "stadia" heen gedurende het pindakaas-maak-traject! Niet schrikken, het hoort erbij en laat de machine gewoon doordraaien..
  • Na ongeveer vijf minuten heb je een romige en zachte pindakaas. Deze kan wat vloeibaar zijn, dit komt door de warmte van de keukenmachine en het draaien. Na een nachtje in de (koel)kast heeft het geheel de vertrouwde pindakaasstructuur!

Deze pindakaas inspireert ons er nog van allerlei leuks aan toe te voegen. Rozijnen? De helft pinda's vervangen door cashewnoten? En lik tahin? Of sambal? Het kan allemaal.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama