Open menu

broodje pittige tempe In de kantine op de school van mijn dochter verkopen ze van die heerlijke broodjes. Met 'iets vegetarisch als vulling' omschreef mijn dochter het. Wat het was wist ze niet. Daarom zei ik: 'vraag het recept'. Maar het Surinaamse echtpaar dat de kantine beheert, houdt het recept strikt geheim.

Dus nam mijn dochter op een dag een half broodje mee opdat ik het 'even kon namaken'. Als een forenisch onderzoeker ontleedde ik dat broodje. Met mijn dochter aan mijn zij bakte en kruidde ik net zo lang totdat ze een kreetje van verrukking gaf: 'ja, dit is het, zo smaakt het op het schoolbroodje ook'. Ik had het zelf nooit bedacht als beleg voor een broodje; maar het is zowel warm als koud heerlijk: tempé, pittig gekruid gebakken.

Vegetarisch broodje tempeh / tempé

Nodig
1 blok tempé van 250 gram
een flinke scheut neutrale olie
1 afgestreken tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
1 el ketjap asin (zoute ketjap)
2 el sweet chilisaus
Zout en peper naar smaak

  • Snij de tempé in dunne reepjes.
  • Verhit de olie, bak de reepjes tempé al omscheppend bruin.
  • Voeg de komijn, koriander, ketjap en sweet chilisaus, wat gemalen peper en een snuf zout toe en schep goed om. Roerbak totdat alle reepjes zijn voorzien van een gekruid laagje.
  • Voeg een paar lepels water toe en laat dit al omscheppend verdampen.

Deze tempé is koud en warm lekker, op brood maar ook bij rijst met wat gestoomde groenten.

broodje pittige tempe

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama