Gierst met miso pompoen introDit gerecht is ideaal om mee te nemen naar het werk. Lekker koud als lunch, of opgewarmd als eten bij een avonddienst. Ook werkt het prima als een goed vullende, maar niet te zware maaltijd, die bijvoorbeeld in de trein voor een avondje uit, zo uit een meeneembak gegeten kan worden.

Sinds kort heb ik elke week een avonddienst, en in plaats van eten te laten bezorgen, neem ik liever eten mee. Deze meeneemgierst kan makkelijk ‘s ochtends worden klaargemaakt, maar nog lekkerder is het als de smaken een nachtje in de koelkast kunnen intrekken. De Japanse smaken worden dan nog intenser. Als je geen ei eet, kan je er wat gebakken tofu of extra sesamzaadjes door doen. Zorg dat je het gerecht goed afkoelt en bijvoorbeeld in een koeltasje met koelelement meeneemt als het nog even duurt voordat je het opeet. Hou je van knapperige nori, neem deze dan apart mee in een zakje of bakje en strooi het over de gierst, net voordat je het opeet.

Voor 1 persoon als avondeten, of 2 als lunch

1 tl groentenbouillonpoeder of ½ bouillonblokje
75 g gierst
200 ml water
3 lente-uitjes of 1 (rode) ui
200 g (fles)pompoen
2 tl miso
1 ei
½ tl chillivlokken of 1 gedroogde chilipeper
¼ komkommer
1 el ingelegde sushi gember
1 à 2 tl sesamzaadjes
Scheutje japanse sojasaus naar smaak
½ tl sesamolie
1 norivel

  • Doe de gierst in het water met het bouillonpoeder en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en kook de gierst zachtjes gaar in ongeveer 30 minuten. Als het goed is, is dan al het water opgenomen, voeg eventueel wat water toe als het  te vroeg droogkookt. Er mag nog een beetje bite aan de korrels zitten. Laat de gierst even afkoelen.
  • Schil ondertussen de pompoen en snij in blokjes. Bij een gewone oranje pompoen kan de schil eraan blijven zitten, maar bij een flespompoen is het lekkerder om de schil er (met een dunschiller) af te halen. Snij de lente-ui in smalle ringetjes.
  • Doe de pompoen, lente-ui en miso met 3 eetlepels water in een klein pannetje, en kook ze in een paar minuten zacht. De miso en het water worden een dunne saus. Laat ook dit afkoelen.
  • Kluts het ei in een kommetje en bak er in een (kleine) koekenpan een omelet van. Rol de omelet op en snij in dunne reepjes.
  • Snij de komkommer in kleine blokjes of gebruik een spiraalsnijder om grove slierten te maken, die daarna in stukken gesneden worden.
  • Snij ook de gember in fijne sliertjes. Als je geen chillivlokken gebruikt, snij dan de gedroogde chillipeper in fijne reepjes, of wrijf deze even in een vijzel fijn.
  • Knip een handvol sliertjes van een vel nori af. Dit gaat het makkelijkst door het vel in vieren te vouwen, de vouwen een stuk in te knippen en daarna reepjes te knippen.
  • Doe de afgekoelde gierst met het pompoen-lente-uimengsel, omeletsliertjes, komkommer en gember in één of twee meeneembakken, voeg daarna de sojasaus en sesamzaadjes toe en roer alles goed door. Garneer met de norireepjes en de chillivlokken.
  • Doe de deksel op de bak(ken) en zet in de koelkast.

Gierst met miso pompoen


Meer eten om mee te nemen!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Hartig broodbeleg: tofureepjes van tau kwa
Ik ben een groot liefhebber van hartig belegd brood, maar wil mijn schijven brood toch grotendeels...
Simpel en toch uitgebreid: Midden-Oosterse zondagse brunch
In het weekend beginnen we de dag graag wat later. Na een eerste wandeling met de hond gaat een...
Eenvoudig Andalusisch ontbijt: toast met tomaat
We ontbijten het liefst eenvoudig, maar eenvoudig kan ook heel lekker zijn. In de Spaanse regio...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter