Open menu

bloem_eieren_melk_thbClafoutis is een zoetige taart van een zacht, eierig beslag, vaak met kersen of pruimen. Maar ook hartig is het een succes: het kost een uurtje, maar ondertussen kun je makkelijk de was doen of een soap kijken. En lekker dat het is!

Of het ons eigen recept was? Een interessante vraag! Als je een idee uit een kookboek haalt en vervolgens de ingrediënten grotendeels aanpast aan waar je zelf toevallig zin in hebt, van wie was het recept dat? Een beetje van mijzelf en een beetje van Annie Bell dus, want het oorspronkelijke recept komt uit haar boek Geweldige Groenten.

Daar komt nog bij dat we de bloemkool grilden, zoals we van Klary Koopmans in NRC Next leerden. Dat is ook als je er geen clafoutis van maakt ontzettend lekker, doe dat echt een keer!

Een aangename samenwerking dus.

Voor twee flinke eters

Voor de vulling
een niet te kleine bloemkool
80 g geitenkaas
50 g gerookte amandelen
(olijf)olie om in te vetten en te bakken

Voor de clafoutis
110 g bloem
2 eieren
150 ml water
150 ml melk
2 el mosterd
1/2 tl zout

  • Verwarm de oven voor op z'n hoogst en vet twee bakplaten in.
  • Snijd de bloemkool in plakken van ongeveer een centimeter dik en schik ze in één laag op de bakplaten.
  • Besprenkel de bloemkool met een beetje olijfolie, doe er flink zout en peper op en rooster ze in een hete oven in 35 minuten gaar met bruine geroosterde randjes.
  • Maak ondertussen het beslag: klop alle ingrediënten tot een dun beslag en laat dit een half uurtje rusten.
  • Snijd de geitenkaas in stukjes en hak de amandelen grof.
  • Haal de bloemkool uit de oven en zet de oven terug op 200 graden.
  • Schenk zo'n 2 el olie in een lage ovenschaal en zet hem vijf minuten in de hete oven. 
  • Snijd ondertussen de geroosterde bloemkool in handzame stukken.
  • Haal de hete vorm uit de oven en giet er een klein laagje beslag in. Dit gaat nu leuk sissen. Verdeel de bloemkool, de geitenkaas en de amandelen eroverheen en giet de rest van het beslag erbij. Het is niet erg als het beslag niet alle vulling bedekt, het gaat nog best flink rijzen.
  • Bak de clafoutis in een half uurtje goudbruin en gaar. Hou hem een beetje in de gaten en dek de schaal af met aluminiumfolie als hij te donker wordt aan de bovenkant.

De volgende keer proberen wij de clafoutis met andere gegrilde groenten, of met doperwtjes en munt. Of met willekeurige andere overgebleven groente, het is de ideale manier om van een zielig restje een echt gerecht te maken.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama