Open menu

wildequiche thbHet is buiten de mooiste tijd van het jaar. Alles loopt uit, de wereld is groen en fris en ruikt naar een nieuw begin. Als je in het bos of door de velden loopt, zie je overal prachtige wilde planten opkomen. Brandnetel, paardenbloem, weegbree, veldzuring en smeerwortel. Stuk voor stuk indrukwekkende planten die vroeger vooral werden gewaardeerd vanwege hun geneeskrachtige werking. Ik gebruik ze graag om er de heerlijkste gerechten van te maken.

Wat dacht je van een quiche met al dat heerlijks? Een leuk idee voor een mooie lentedag: eerst samen oogsten en dan genieten van dat lekkers! Zoek je wilde groenten niet in de buurt van wegen, maar bij voorkeur in natuurgebieden waar geen of weinig honden komen. Neem een boekje mee over onkruid en eetbare planten. Je zult versteld staan van wat je vindt!

wildekruiden Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten

Voor het deeg
120 g bloem
60 g koude boter
1 ei van een blije kip (code 0 of 1)
1 el koud water
zeezout
paneermeel

Voor de vulling
125 g spinazie
100 g weegbree, paardenbloem, smeerwortel en veldzuring*
1 kleine sjalot, gesnipperd
1 teen knoflook, uitgeperst
60 g geraspte kaas
30 g biologische roomboter
4 eieren (weer code 0 of 1)
150 ml mascarpone
snuf vers geraspte nootmuskaat
zeezout en zwarte peper
roomboter om in te vetten

En je hebt ook 4 ovenvormpjes van elk 12 cm doorsnede nodig

*) Je kunt ook loof van radijs en meiraapjes gebruiken in deze mix (van je eigen moestuin of balkon of van de biologische winkel of markt). Of neem de toppen van brandnetels. Knip alleen de vier bovenste blaadjes.

  • wildequicheMaak het deeg. Doe de bloem in een grote kom en voeg een snuf fijn zeezout toe. Roer dat door elkaar. Snij de boter in kleine blokjes en voeg de boter toe aan de bloem. Kneed voorzichtig met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim. Klop het ei los in een apart kommetje en voeg het geklopte ei en het koude water toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Was de wilde groenten en spinazie goed en droog ze in een slacentrifuge. Snipper de sjalot. Smelt de roomboter in een wok en fruit er de sjalot in. Voeg de wilde groenten en de spinazie toe en laat slinken. Laat vervolgens enkele minuten op laag vuur garen zodat zoveel mogelijk vocht verdampt. Doe over in een vergiet en laat afkoelen.
  • Vet je quichevormpjes in met boter. Rol het deeg mooi dun uit op een met bloem bestoven werkvlak en haal er vier cirkels uit die passen in je quichevormpjes. Strooi er wat paneermeel in, leg er vervolgens een bodem in en boetseer de rest van het deeg netjes langs de randjes van de quichevorm zodat er geen openingen meer in zitten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Klop de eieren met de mascarpone en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de kaas toe en meng goed.
  • Knijp al het vocht uit de wilde groenten en de spinazie en snij klein. Breng op smaak met de knoflook, het zout en de peper. Voeg toe aan het mascarponemengsel en meng goed. Stort de vulling in de quichevormpjes.
  • Zet 25 tot 30 minuten in de oven en laat vijf minuten afkoelen voor het serveren. Serveer met een frisse voorjaarssalade van loof van biet en pluksla.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama