Open menu

Ze zijn er in alle soorten en maten. Rondborstige in Midden-Italië, paarspuntige zusters in het zuiden. En dan nog een tiental types daar tussenin. Italië verbouwt van alle landen ter wereld de meeste artisjokken! Wat mij betreft zijn ze stuk voor stuk lekker.

Waar je in Nederland een lekker bosje op de kop tikt? Kijk eens in het stalletje van de Turk, de bioboer of de groentespeciaalzaak. Daar steken deze stugge, eetbare bloemen steeds vaker de kop op. Vooral in de periode van februari tot en met mei.
Artisjok lijkt op aardpeer, maar smaakt wat groener. De combinatie met sjalot is lekker, maar de verse tijm doet het 'm in deze frittata.

Frittata met artisjokken

hoofdgerecht voor twee personen

een halve citroen
2 ronde artisjokken of 4 puntige
1 flinke teen knoflook
platte peterselie
1 sjalot
olijfolie
4 eieren
(verse) tijm
peper
zout

 • Vul een kom met koud water, pers de citroen uit en doe het sap bij het water.
 • Snij de steel van de bloembol, maar gooi deze niet weg. Snij de onderkant eraf en verwijder de bittere schil.
 • Schil de buitenste harde bloembladen rondom weg. Snijd de lichte, malse bladeren af tot ruim boven de artisjokbodem. Verwijder het hooi dat daaronder zit. Wat je nu overhebt is een soort kuipje, de artisjokbodem.
 • Leg de schone artisjokbodem in het citroenwater. Zo verkleuren de artisjokken niet, althans, ze worden niet heel donker.
 • Hak de knoflook en wat platte peterselie fijn. Spoel de artisjokken af onder de lopende kraan en dep droog met keukenpapier. Vul de bloembodems met het knoflookmengsel.
 • Doe olijfolie in de pan en bak de bloemen een minuut aan. Vul aan met water totdat de bloembodems half onder water staan en doet het deksel op de pan.
 • Stoof de artisjokken in ongeveer een half uur gaar op zacht vuur. Puntige, kleinere artisjokken hebben een kortere stooftijd van een kwartier tot twintig minuten.
 • Laat de artisjokken afkoelen.
 • Snijd een sjalot in ringen, snijd de artisjokken in plakken en de stelen in rondjes (eventueel de hele bloem overlangs). Doe een flinke eetlepel olijfolie in de pan en fruit hierin de sjalot en de artisjok. Verdeel de groente gelijkmatig over de pan.
 • Klop de eieren los en giet erbij. Knip er wat verse tijm over en breng op smaak met peper en zout.
 • Bak het geheel op matig vuur, tot de frittata gestold is.

Lekker met brood en salade van tomaten en wat blaadjes verse oregano. Met een dressing van niets meer dan olijfolie, citroen, peper en zout.

Antoinette, gastredacteur tot 2015, resideert in Italië en schijft ook voor haar eigen blog Italiaans koken met Antoinette.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama