Open menu

Pom is van oorsprong een Surinaams Joods gerecht, dat rond 1800 op de plantages gegeten werd. De basis van pom is altijd pom tajer, een tropisch knolgewas dat familie is van andere tropische knollen zoals de Chinese taro. Vroeger kon het schillen en raspen van de tajerwortel een vervelend werkje zijn. Onrijpe tajer bevat oxaalzuur, dat een branderig en jeukend gevoel op de handen kan achterlaten.  Gelukkig verkoopt de toko tegenwoordig ook geschilde en geraspte tajerwortel uit de diepvries.

Bij een goede pom zijn de smaken zoet, zuur en zout in balans. Het citroensap wordt niet alleen toegevoegd voor de smaak, maar ook om verkleuring van de pom tegen te gaan. De tofu kun je vervangen door hardgekookte eieren, quorn of vegetarische kipstukjes. De madame jeanette-peper is eigenlijk onvervangbaar, omdat deze veel smaakvoller is dan een 'gewone' Spaanse rode peper. Wie van heel pittig houdt, snijdt de madame jeanette-peper in kleine stukjes en laat deze in het gerecht zitten.

Dit recept is een hoofgerecht voor vier, of een bijgerecht voor zes personen. Bij een buffet wordt de pom geserveerd met rijst, gebakken groene banaan en kousenband of sperzieboontjes. Eventuele overgebleven pom is ook lekker als lunchgerecht op een wit broodje.

Vegetarische Pom

Ingrediënten voor 4 personen (hoofdgerecht) of 6 personen (bijgerecht)
1 kg geraspte pom tajer uit de diepvries (toko)
250 g tofu
1 el zonnebloemolie.
sap van 1 citroen
1 tl nootmuskaat
2 uien
10 takjes bladselderij
1 madame jeanette-peper (toko)
3 tomaten
3 el boter of margarine
3 laurierbladeren
1 groentebouillontablet
sap van 1 sinaasappel
1 el suiker
1 tl zout

  • Laat de pom tajer ontdooien, bijvoorbeeld door hem 24 uur van te voren op een diep bord in de koelkast te leggen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de tofu ongeveer vier minuten aan iedere kant totdat deze bruin en knapperig is. Bestrooi de tahoe met nootmuskaat.
  • Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. Snijd de tomaat in stukjes. Snijd de selderij fijn.
  • Verwarm de oven voor op 225°C
  • Verhit een eetlepel boter in een pan. Bak de ui, knoflook en peper ongeveer 2 minuten in de boter.
  • Voeg de tomaat, de laurierbladeren, het bouillontablet en 250 ml water toe. Laat deze bouillon 15 minuten inkoken. Haal de peper eruit en roer de gesnipperde selderij erdoor.
  • Doe ondertussen de tajer in een kom en schep er het sinaasappelsap, de suiker, het zout, de rest van het citroensap en de helft van de ingekookte bouillon erdoor.
  • Schep de helft van de tajer in een grote ingevette ovenschaal en leg de tofu er boven op.  Dek af met de rest van de tajer en verdeel de rest van de jus hierover. Let erop dat er geen stukjes ui of knoflook uitsteken, omdat deze zullen verbranden. Verdeel de overige twee eetlepels boter in klontjes over het gerecht.
  • Bak de pom op een rooster in het midden van de oven in 1 uur en een kwartier. De pom is gaar als het vocht verdampt is en de bovenkant een mooie goudbruine kleur heeft.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama