Open menu

aardpeergratin thbOp de boerenmarkt lachten twee joekels van aardperen me toe. Ter plekke besloot ik om ze een ovenschotel als eindbestemming te geven. De aardappels geven winterwarme body aan deze gratin met zachte artisjoksmaak. En zeg nou niet dat dit een gratin Dauphinois is… Da’s echt aardappels met aardperen vergelijken!

 

Aardperengratin

Hoofdgerecht voor 4 personen
400 g aardperen (ook wel topinambour)
500 g aardappels
200 g oude kaas
een paar blaadjes salie
een tak platte peterselie
olijfolie of boter
zout
2 (biologische) eieren
1 dl verse melk
1 dl verse slagroom
(zwarte) peper

aardpeergratin

  • Schil de aardperen en aardappels, was ze en snij ze met de mandoline in plakjes van 2 à 3 mm dikte.
  • Was de kruiden en dep ze goed droog.
  • Rasp de kaas samen met de kruiden in de keukenmachine. Of rasp de kaas met de hand en hak de kruiden heel fijn.
  • Doe olijfolie (of boter) in de ovenschaal en vet de zijdes in met een kwastje.
  • Begin met een laagje aardappels, zout heel licht en strooi er gehakte kruiden en kaas over. Ga door met een laagje aardperen, zout heel licht en strooi er gehakte kruiden en kaas over. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Zorg ervoor dat je voldoende kaas overhoudt om de bovenste laag mee te bestrooien.
  • Klop de eieren in een kom, doe er de melk, slagroom en peper bij. Roer het mengsel goed door met de garde en giet het over de groenteschotel.
  • Zet de schotel ongeveer 45 minuten middenin de heteluchtoven op 200 graden, totdat alle vocht is opgenomen en de bovenkant mooi bruin is. Ik had de oven niet voorverwarmd. Dek de ovenschaal na een minuut of 20 af met aluminiumfolie, anders wordt de gratin te donker.

Eet er nog een flinke frisse salade bij.


Meer aardperen

 

 

 

Antoinette, gastredacteur tot 2015, resideert in Italië en schijft ook voor haar eigen blog Italiaans koken met Antoinette.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama