Open menu

ottolenghi bloemkooltaart thbEen tijdje terug recenseerden we het nieuwe vega kookboek van Yotam Ottolenghi: Plenty More. Vandaag een recept voor een vrij makkelijk te maken bloemkooltaart die we uit dit boek maakten.

Bloemkooltaart van Ottolenghi

Voor vier tot zes personen

1 kleine bloemkool, stronk en schutbladeren verwijderd, in roosjes van 3 cm (nettogewicht 450 g)
1 middelgrote rode ui (170 g)
75 ml olijfolie
½ tl fijngehakte rozemarijn
7 eieren
15 g basilicum, fijngesneden
120 g bloem, gezeefd
1½ tl. bakpoeder
⅓ tl. geelwortelpoeder
150 g grofgeraspte parmezaanse kaas
gesmolten boter, om de vorm in te vetten (met olie kan ook, red.)
1 el wit sesamzaad
1 tl nigellazaad
zout en zwarte peper

Dien deze taart op als lichte avondmaaltijd, met een eenvoudige salade erbij van in plakjes gesneden komkommer, dille, munt, wat suiker, ciderazijn en raapzaadolie. Als je hem goed verpakt, smaakt hij de volgende dag nog lekkerder.
ottolenghi bloemkooltaart

  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als je  er met een lepel op drukt zullen ze breken.
  • Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  • Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor je de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.
  • Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama