Open menu

spanakopita thbDit is een snel recept voor de klassieke Griekse spinazietaart spanakopita. Je kunt bladerdeeg gebruiken, maar waarom zou je: filodeeg kun je gewoon in de supermarkt kopen en het wordt lekker knapperig. Ik gebruik verse spinazie, die ik maar heel kort laat slinken, zodat de vulling lekker stevig blijft. Een stevige maaltijd voor jezelf of een snel in elkaar gedraaid hapje voor je bezoek. Mijn Griekse collega wilde het recept graag hebben. Bij deze dus!

Voor één persoon

250 g verse spinazie
1 prei (ca. 100 g)
100 g feta
1 ei
teentje knoflook
Spaans pepertje naar smaak
snufje nootmuskaat (liefst vers geraspt)
evt. 1 el paneermeel of griesmeel
5 blaadjes (ca. 110 g) filodeeg, de helft van een typische verpakking filodeeg
olijfolie

quichevorm of ronde ovenschaal, ca. 20 cm.
slacentrifuge

  • Als je filodeeg uit de diepvriezer gebruikt, haal deze er dan uit. Verhit de oven voor op 180 graden.
  • Als je wilde spinazie gebruikt, verwijder dan de lelijke onderkant, maar gebruik vooral ook de stelen. Snij grof. Bladspinazie hoef je niet te snijden.
  • Was de spinazie grondig en centrifugeer goed droog in de slacentrifuge. Snij de prei eerst door de helft en dan in dunne halve maantjes.
  • Fruit knoflook uit de pers en het gesnipperde Spaanse pepertje in de olijfolie, voeg de spinazie en prei samen met een snufje zout toe (niet te veel zout, er komt nog feta bij). Meng goed en laat de spinazie op hoog vuur in 3-5 minuten slinken (een beetje stevig mag de spinazie wel blijven, vind ik).
  • Laat het spinaziemengsel in een vergiet uitlekken en afkoelen. Meng vervolgens in een kom (of, afwasbespaartip, in de inmiddels afgekoelde wok) met verkruimelde feta, een snufje nootmuskaat en een ei.
  • Vet de quichevorm in met olijfolie. Leg hier een blad filodeeg in en bestrijk met olijfolie. Leg het tweede blad schuin op het eerste blad, bestrijk met olijfolie, gevolgd door het derde blad. Zorg ervoor dat de bodem en de zijkanten bedekt zijn.
  • Strooi nu 1 el paneermeel (of griesmeel) op het filodeeg - die zuigt het vocht op en zorgt ervoor dat de bodem niet zompig wordt. Optioneel, maar zeer aan te raden.
  • Vul de vorm met het spinaziemengsel en bedek dit alles met met de overgebleven blaadjes filodeeg, bestreken met olijfolie. Vouw alle randen dicht en maak er een mooi pakketje van.
  • Bak de spanakopita in 25 minuten goudbruin.

Serveer meteen als warme maaltijd voor jezelf. Of laat afkoelen, snij in partjes en serveer als lekker hapje tijdens een feestje of als je bezoek hebt.

Voor twee personen? Verdubbel de hoeveelheid en gebruik een grotere ovenschaal. Of maak twee spanakopitas. Doe wat je wil!

spanakopita

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama