uientaartje thb

Een logeerpartijtje in een Brusselse keuken, tv-opnames met Pierre Wind, een bezoek aan de Sabijnse heuvels en een kookboek. Dat is een nogal schamele samenvatting van ongeveer 17 jaar als Vegatopia-redacteur en bezoeker. Bijna 20.000 berichten op het forum, honderden recepten. Ik heb geschreven, geleerd, gehuild en vooral veel gelachen. Want samenwerken met een team van redacteuren is gewoon heel erg leuk. Dat mag je trouwens lezen als suggestie om eens een open sollicitatie te schrijven aan de redactie.

In die 17 jaar kwam ik dagelijks op de digitale redactievloer, maar gelukkig konden we elkaar ook regelmatig in de ogen kijken. In die jaren heb ik veel meegemaakt en geleerd. Van wijlen Sander dat je nooit te veel smileys aan berichten kan toevoegen, omdat geschreven woord nu eenmaal anders is dan gesproken. Van Tertia dat je nooit naar bed mag zonder groenten gegeten te hebben, misschien wel de belangrijkste levensles ooit. Van Machteld om met een open blik naar situaties te kijken en van Jan dat je niet altijd al te serieus moet zijn. En van al die anderen die er waren en nog zijn.

En nu, na zoveel jaren, ga ik de redactie en de lezers uitzwaaien. Ik laat nog een laatste recept achter en de goede herinneringen neem ik mee. Dag fijne lezers. En vooral dag lieve (ex-)redacteuren, bedankt voor al het moois en lekkers dat we hebben gedeeld.

Taartjes met gestoofde uien en geitenkaas

8 kleine taartjes

Koop allereerst taartvormpjes met losse bodem. Je zult geen spijt krijgen, want ze zijn vreselijk handig en je hebt mooie taartjes. Misschien iets minder mooi gevormd als je je kind mee laat helpen, zoals ik deed, maar hee, samen in de keuken staan, is ook wat waard. Mijn vormpjes zijn hoog en hebben een diameter van 10 cm. Mocht je niet met losse bodem hebben, dan kun je ook overwegen om de taartjes met een dun brooddeegje te maken, die kun je makkelijker loshalen uit een vaste vorm.

Deeg
200 g bloem
2 tl bakpoeder
100 g roomboter
1 ei
1 tl zout

Vulling
1 kilo rode en gele uien
flinke klont boter
balsamico
optioneel: scheutje witte wijn, goed excuus om een fles te openen
gedroogde oregano en tijm
300 zachte geitenkaas (chèvre)
zwarte peper uit de molen

Ook nodig: 8 kleine taartvormpjes met losse bodem

  • Maak het deeg: meng de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar. Kneed er de roomboter en het ei door tot een soepel deeg. Dat gaat lekker handig met een keukenmachine, maar met de hand mag ook. Pak het deeg in plasticfolie in en leg een uurtje in de koelkast.
  • Dan de vulling: pel de uien en snij ze in de lengte doormidden. Leg de helften dan plat neer en snij ook weer in de lengte (met de lijnen mee zeg maar). Snij niet te dun, want je wil wel nog wat sappige ui overhouden om op te kauwen.
  • Zet een pan met dikke bodem op het vuur, ik gebruik hiervoor een van mijn geliefde Le Creusets. Smelt de boter en stort de uien erin. Laat ze nu met de deksel op de pan zacht stoven. Vergeet niet af en toe te roeren.
  • Open alvast de wijn, onderdeel van de voorpret. Als de uien zacht zijn, dit zal ongeveer een half uur duren, misschien iets langer, blus je ze af met een scheut balsamico en eventueel wijn. Breng op smaak met de kruiden en wat peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in acht stukken. Rol elk stuk uit tot een lap die bodem en randen bedekt en druk in de vormen.
  • Verdeel de kaas over de bodems. Lepel er dan het uimengsel op.
  • Zet in de oven. Na ongeveer een half uur zijn de taartjes mooi goudbruin. Maar omdat niet elke oven hetzelfde is, kun je eerder al kijken of juist langer erin laten.

uientaartje 600px

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Taart van witlof in filodeeg
Ik had nog een stronk witlof, wat feta en een aangebroken pak filodeeg, die op moesten. Dan ligt...
Quiche met bloemkool en paprika
Mijn moeder vroeg me onlangs of ik een recept voor bloemkoolquiche kende. Dus ja, bij deze. Deze...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter